oddała zanim wydałam dec. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 03 paź 2014, 14:06

Pani we wrześniu podjęła prace bedąc na wychowawczym przyszła teraz i napisała że zwróci 400 zł i prosi o uchylenie decyzji w czesci dotyczącej dodatku wychowawczego. Jest paźdzeirnik , ma zwrot za wrzesień . wydam najpierw dec. uchylająca , a jeśli wpłaci w trakcie to co z odsetkami ????? co z dec. o nienależnie pobranych????? pomożecie ???? jak robicie
wikiii

Napisano: 03 paź 2014, 14:30

Jak mi wpłaci po uchylającej od razu to nie wszczynam postępowania w sprawie NP.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 03 paź 2014, 15:26

i nie ma odsetek - prawda???
wikiii

Napisano: 03 paź 2014, 16:12

Odsetki są od NP. Jeśli nie wszczynam postępowania w sprawie NP to ich nigdy nie będzie, więc tym samym odsetek też nie ;)
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2014, 10:13

no, nie wiem, a jak księgowość zaksięguje tę wpłatę?
Poza tym jest pażdziernik, zwrot za wrzesień, więc od 1.10. lecą odsetki.
Ja wydałabym decyzję o NP + odsetki do dnia spłaty, tylko nie robiłabym decyzji żądającej zwrotu, bo już zwróciła kasę.
bogusik

Napisano: 06 paź 2014, 11:49

bogusik pisze:a jak księgowość zaksięguje tę wpłatę?
Normalnie Zwrot nienależnie wypłaconych świadczeń rodzinnych.
bogusik pisze:Ja wydałabym decyzję o NP + odsetki do dnia spłaty, tylko nie robiłabym decyzji żądającej zwrotu, bo już zwróciła kasę.
.

To od czego naliczysz jej te odsetki, skoro już zwróciła kasę?
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2014, 12:03

Czyli, żeby księgowa mogła zaksięgować wpłatę jako NP to trzeba uznać (decyzją), że jest to nienależnie pobrane świadczenie a co za tym idzie naliczyć odsetki. Moja księgowa zawsze "woła o dokumencik" jak jest jakiś zwrot na konto.
Wiem. że trochę to dziwne ale musimy działać w oparciu o przepisy.
bogusik

Napisano: 06 paź 2014, 12:12

No dobrze, ale jeśli strona wpłaci 4 dni po wypłacie to co robicie? Czekacie 3 miesiące i przeprowadzacie całe postępowanie w sprawie NP?
Wszczęcie, uchyłka, wszczęcie, NP, wszczęcie, zobowiązanie do zwrotu, umorzenie? Za każdym razem doliczcie termin na uprawomocnienie. Przecież przez to strona zapłaci odsetki których nie powinna, bo należność jest dawno spłacona.
bogusik pisze:księgowa zawsze "woła o dokumencik" jak jest jakiś zwrot na konto.
Moja też woła. Notatkę jej robię i korektę karty świadczeń. Dokumencikiem nie musi być koniecznie zobowiązanie do zwrotu. A oprócz świadczeń nienależnie pobranych, w orzecznictwie i prawie występują również świadczenia nienależnie wypłacone, nienależnie naliczone, nienależne i takie tam.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2014, 12:21

wszystko gra jak zwróci jeszcze w miesiącu wypłaty, ale jak po, to co ze sprawozdaniem?
Nie będzie się zgadzało z księgowością? Wiem, że się czepiam, i wiem że takie przeciąganie sprawy działa na szkodę strony, ale jakby robić zgodnie z każdą literką prawa to tak musiałoby to wyglądać. Ja też jestem za uruchamianiem zdrowego rozsądku i w sumie najważniejsze, że kwota do której strona nie miała prawa została zwrócona.
bogusik

Napisano: 06 paź 2014, 12:22

tylko, że to jest nienależnie pobrane świadczenie i decyzja musi być w tym względzie wydana. W decyzji można zaznaczyć, że kwota została zwrócona
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x