brak dowodu osobistego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 14 lis 2024, 11:34

mamy na naszym terenie takie środowisko, w którym bracia (w wieku około 60 lat) nie posiadają dowodu osobistego. Nie są świadczeniobiorcami w Gopsie, jednak ostatnio w kręgu naszego zainteresowania, bowiem warunki bardzo mają wiele do życzenia, brak prądu, itd. W jaki sposób można pomóc tym osobom. Najważniejsze na tą chwilę to wyrobienie dowodów osobistych, jednak panowie są bez środków do życia, trochę dorobią z pracy dorywczej. Fotograf oddalony o 25 km, więc trzeba dojechać, zrobić zdjęcie, zapłacić. Miał ktoś taką sytuację? co robić? Panowie nie zgłaszają potrzeb.
Bk
Ewasjana
Podinspektor
Od: 24 mar 2015, 11:00
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 14 lis 2024, 12:12

Może fotograf podjąłby się przyjechać i zrobić na miejscu zdjęcie do dowodu. Wiadomo, że wiąże się to z dodatkową opłatą, ale może bracia kwalifikowaliby się do zasiłku okresowego, z którego mogliby pokryć ten koszt.
Przede wszystkim tutaj zacząć od pracy socjalnej.
Wredotny
Stażysta
Od: 30 sie 2024, 8:29
Zajmuję się: Niczym

Napisano: 14 lis 2024, 12:41

To akurat nierzadka sytuacja u naszych zacnych podopiecznych, ale zdjęcia i dowód to nie jest żaden problem. Przerabiałem to już w pracy kilka razy, stosując różne rozwiązania: zawiezienie do fotografa lub zawiezienie fotografa do domu i zlecenie na zdjęcia oraz zasiłek celowy na tę okoliczność (również z urzędu). Raz nawet znalazła się miejscowa amatorka fotografii, która za darmoszkę ogarnęła sprawę ;) A teraz po prostu w ramach pracy socjalnej ;) sam biorę aparat i trzaskam fotę według wytycznych: https://www.gov.pl/web/gov/zdjecie-do-d ... -paszportu Dwa razy już tak robiłem. To nic trudnego, zwykły aparat (w ostateczności telefon) wystarczy - nie potrzebujesz do tego Canona EOSa 1 DXa, robisz tło z jasnej ściany lub rozwiniętego prześcieradła. Zdjęcia nawet nie obrabiałem lub - w jakimś minimalnym zakresie - darmowym programem. W urzędzie wyjaśniałem sprawę i uzgadniałem szczegóły „swojej misji”, fotkę przesyłałem elektronicznie, a do złożenia wniosku i odbioru dowodu stosowałem pełnomocnictwo szczególne, jeżeli ktoś nie mógł odebrać dowodu osobiście. Naprawdę - sama to ogarniesz 8-)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 15 lis 2024, 11:12

czy mogę osobie która niw posiada dowodu osobistego przyznać jakiekolwiek świadczenie?
Bk
Ewasjana
Podinspektor
Od: 24 mar 2015, 11:00
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 15 lis 2024, 11:23

Tak. W wywiadzie wpisujesz jakikolwiek inny dokument lub podajesz, że: "znany z urzędu", "znany mi osobiście". Wypłata zasiłku w kasie ośrodka lub bezpośrednio na konto np. fotografa (za zgodą oczywiście lub na wniosek strony postępowania). Ale... Może za to wystąpić problem z ewentualną wypłatą zasiłku w banku przez świadczeniobiorcę...
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 18 lis 2024, 12:53

Sami robimy zdjęcia, wysyłamy do fotografa, który je obrabia i drukuje. Przyznajemy zasiłek celowy z którego pacjent opłaca usługę fotograficzną.
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lis 2016, 13:39
Zajmuję się: Wszystkim i niczym

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x