Pomost -zasiłek celowy na remont odbudowę budynku mieszkalnego do 200 tys. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 15 lis 2024, 16:16

Przyznajemy zasiłki celowe na remont i odbudowę budynków mieszkalnych do 200 tys. zł (2 domy zniszczone w wyniku działania niekorzystnych zjawisk atmosferycznych - silne wiatry i gwałtowne opady) - wnioskowaliśmy do Urzędu Wojewódzkiego o środki z rezerwy celowej, które otrzymaliśmy.
Który kod wybrać w Pomoście:
190074: pozaustawowe - jednorazowe zadania zlecone finansowane z budżetu centralnego - do zbioru centralnego - pomoc finansowa wypłacana z budżetu państwa dla rodzin poszkodowanych w wyniku katastrof naturalnych - pomoc finansowa w wysokości do 200 tys. zł
111000: ustawowe - zasiłek celowy na pokrycie wydatków powstałych w wyniku klęski żywiołowej lub ekologicznej

Już wypłaciliśmy tym rodzinom zasiłki celowe na pokrycie wydatków powstałych w wyniku działania niekorzystnych zjawisk atmosferycznych...w kwocie 6000zł, które w Pomoście oznaczyłam pod kodem 111000, a teraz zastanawiam się czy ich nie przekodować na 190071 - pomoc finansowa w wysokości do 6 tys. z pozaustawowych...

Może ktoś wypłacał takie zasiłki i coś podpowie?
ooopppsss
Praktykant
Od: 20 kwie 2017, 8:19
Zajmuję się: PS

Napisano: 18 lis 2024, 7:53

My przyznajemy zasiłki na remont i wybieramy kod:
190074: pozaustawowe - jednorazowe zadania zlecone finansowane z budżetu centralnego - do zbioru centralnego - pomoc finansowa wypłacana z budżetu państwa dla rodzin poszkodowanych w wyniku katastrof naturalnych - pomoc finansowa w wysokości do 200 tys. zł
asiaops12
Referent
Od: 24 sty 2022, 7:20
Zajmuję się: PS i Stypendia

Napisano: 18 lis 2024, 8:02

A co do tych zasiłków do 6 tys. (zwiększonych do 8 tys.) to też przyznaliśmy pod kodem 111000. Na ten moment tak zostawiamy.
asiaops12
Referent

Napisano: 18 lis 2024, 11:05

Dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam decyzję na odbudowę budynku pod kodem 190074 i przy próbie zapisania wyskakuje komunikat,że wybrany rodzaj świadczenia nie obowiązuje...
Zadzwoniłam do UW i Pani mi powiedziała, żeby decyzje na remont/odbudowę również zapisywać jako klęskę żywiołową, czyli pod kodem 111000 - wtedy w sprawozdaniu będą prawidłowo "zaciągnięte" do działu 1A.
Tak przynajmniej w naszym województwie, zaznaczam, że to było jednorazowe zdarzenie mające znamiona klęski żywiołowej, bez związku z powodziami.
ooopppsss
Praktykant
Od: 20 kwie 2017, 8:19
Zajmuję się: PS

Napisano: 18 lis 2024, 12:17

ooopppsss pisze:Dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam decyzję na odbudowę budynku pod kodem 190074 i przy próbie zapisania wyskakuje komunikat,że wybrany rodzaj świadczenia nie obowiązuje...
Zadzwoniłam do UW i Pani mi powiedziała, żeby decyzje na remont/odbudowę również zapisywać jako klęskę żywiołową, czyli pod kodem 111000 - wtedy w sprawozdaniu będą prawidłowo "zaciągnięte" do działu 1A.
Tak przynajmniej w naszym województwie, zaznaczam, że to było jednorazowe zdarzenie mające znamiona klęski żywiołowej, bez związku z powodziami.
Może faktycznie zależy to od województwa, u mnie żadnego komunikatu nie było i bez problemu dałam radę to zapisać.
U nas była powódź, więc może stąd te różnice.
asiaops12
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x