Brak f-ry za energie przy um. najmu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 30 maja 2016, 14:07

Nie mam faktury za energię do obliczenia ryczałtu ponieważ wnioskodawca wynajmuje mieszkanie od prywatnej osoby, a faktura jest na nią (ta mu nie chce jej udostępnić dla potrzeb DM).
Co mam zrobić zadzwonić do ZE i poprosić o cene Kwh? Jesli odeśle gościa to odwoła się od decyzji i SKO pewnie każe ustalić samemu :(
koles

Napisano: 31 maja 2016, 9:22

dzwoń do ZE
brodafix

Napisano: 31 maja 2016, 21:33

Do którego ? :(
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2016, 10:06

Cenę ustalać tylko na podstawie ostatniej faktury. Jak nie ma, to:
1. Wezwać do uzupełnienia art 64 KPA -> nie doniesie to nierozpoznanie (po chamsku);
2. Oświadczenie o rezygnacji z naliczenia ryczałtu z powodu braku faktury. Bo kto bogatemu zabroni;
3. Sposób najgłupszy, ale sygnowany jeszcze przez dziadka Bajora - niech przedstawi od sąsiadki (kontrola z RIO się ucieszy).

Jeżeli brakuje mu tylko gazu to nawet bym się nie zastanawiał i wziął oświadczenie woli o rezygnacji z tego ryczałtu. W przypadku grubszej kwoty trochę lipa.
Krasz

Napisano: 02 cze 2016, 21:47

Ja zaś mam inny pogląd: w opisanym przypadku najsensowniejsze wydaje się skorzystanie z innych podobnych postępowań i przyjęcie z nich wyników, najlepiej średnią z kilku.

Zaś z Krasza emanuje bezduszność oraz szczypta ignorancji
Krasz pisze: 1. Wezwać do uzupełnienia art 64 KPA -> nie doniesie to nierozpoznanie
To jest na granicy bezprawia
Krasz pisze:2. Oświadczenie o rezygnacji z naliczenia ryczałtu z powodu braku faktury.
To podobnie, a jednocześnie wymaga pozaprawnych zabiegów.
Krasz pisze:3. Sposób najgłupszy, ale sygnowany jeszcze przez dziadka Bajora - niech przedstawi od sąsiadki
Nie takie to głupie, tylko że niektórzy nie rozumieją istoty sprawy. :mrgreen:
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2016, 9:34

Do którego ? :(
na infolinie ogólną do PGN 42 222 22 22 i ustalić cenę 1 kWh dla gospodarstw indywidualnych .
dlaczego to rozwiązanie jest dobre?
bo zazwyczaj stawka jest bardzo zbliżona do poziomu realnego zużycia wynikającego z faktur doręczanych przez innych Wnioskodawców posiadających faktury.
sposób szybki łatwy i przyjemny , co najważniejsze skuteczny.
tego co wypisuje autor: Krasz nie bedę nawet komentował :shock: ;)
brodafix

Napisano: 03 cze 2016, 11:13

PCW pisze:Ja zaś mam inny pogląd: w opisanym przypadku najsensowniejsze wydaje się skorzystanie z innych podobnych postępowań i przyjęcie z nich wyników, najlepiej średnią z kilku.
To jest WBREW prawu. Zasady naliczenia ryczałtu regulują przepisy. Dosyć jasne - przynajmniej jak dla mnie.
PCW pisze:Zaś z Krasza emanuje bezduszność oraz szczypta ignorancji
Powyżej widać twój profesjonalizm...
PCW pisze:To jest na granicy bezprawia
Art. 64. § 2. KPA: Jeżeli podanie nie czyni zadość innym wymaganiom ustalonym w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w terminie siedmiu dni z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania.

Bez faktury za energię elektryczną NIE JESTEŚ W STANIE rozpoznać podania w sposób przewidziany przez przepisy prawa. Ile lat pracujesz w administracji? Bo wymądrzanie się masz perfekt, a wiedza cieniutka. Tak sobie myślę, że może faktycznie ta dobra zmiana to by się gdzieniegdzie przydała...
PCW pisze:To podobnie, a jednocześnie wymaga pozaprawnych zabiegów.
Ale się chłopie kompromitujesz... Oświadczenie woli Wnioskodawcy dla ciebie to pozaprawne działanie a jawne złamanie przepisów to lek na całe zło. Śmiech na sali...
PCW pisze:Nie takie to głupie, tylko że niektórzy nie rozumieją istoty sprawy. :mrgreen:
No, po tym co tu proponujesz to nie wiem czy w ogóle coś rozumiesz z przepisów tej ustawy. No ale nie dziwi mnie już proponowane przez Ciebie wyciąganie średnich z innych wniosków. Równie to rozsądne co Bajorowe bajanie...

Ryczałt ma być obliczany na podstawie rachunku za energię jako zwrot kosztów poniesionych ze względu na brak danej instalacji. Każdy z podmiotów może mieć innego operatora, inne ceny za kWh a także strukturę zużycia w różnych taryfach. Wyciągnij sobie z tego średnią :roll:
Krasz

Napisano: 03 cze 2016, 12:41

AD1. Wezwać do uzupełnienia art 64 KPA -> nie doniesie to nierozpoznanie (po chamsku);
czy Krasz pracuje w dodatkach po to tylko, ażeby podsuwać takie chamskie rozwiązana ?
wszak nie do tego jest to forum przeznaczone.
Ad 2. Oświadczenie o rezygnacji z naliczenia ryczałtu z powodu braku faktury. Bo kto bogatemu zabroni;
no tutaj to już jest przejaw braku dobrej woli
brodafix

Napisano: 03 cze 2016, 12:58

to ja może zanim Krasz będzie słał riposty wyjaśnię co rozumiem przez ten brak dobrej woli.
jak przecież wiemy owe ryczałty są naliczane po to ażeby zniwelować różnicę w wysokości dodatków dla lokali, które nie posiadają instalacji co,ccw, gazowej. Innymi słowy mówiąc wnioskodawcy którzy mieszkają w lokalach, które nie mają instalacji co,ccw, gazu dostali by dodatku znacznie mniej.
Nie wiem , jak można zaproponować rezygnację z wyliczenia ryczałtów tylko i wyłącznie na podstawie tego, że ktoś nie posiada faktury (i to obiektywnie patrząc w tym przypadku z przyczyny od siebie nie zależnej).
brodafix

Napisano: 03 cze 2016, 14:18

skończcie ten bezsensowny bełkot bo przecież faktura jest i rzeczą jasną jest że jak ktoś mieszka na stancji nie będzie miał jej na swoje nazwisko. Na fakturze masz podany adres i to ci w zupełności powinno wystarczyć aby ją identyfikować jako przypisaną do danego lokalu i spokojnie naliczyć ryczałty......
W przypadku faktycznego braku faktury bierzemy oświadczenie od wnioskodawcy że takowej nie posiada i po prostu podczas liczenia ryczałtów jako cenę kWh przyjmujemy ZERO złotych (SKO Szczecin podtrzymuje takowe decyzje w mocy)
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x