Cześć
Jestem tu nowy i mam kilka pytań czy dobrze postępuje.
1.) Rodzina 3 osobowa. Pracuje tylko ojciec, matka nie zarejestrowana bezrobotna, na dziecko pobierany zasiłek rodzinny. Ojciec otrzymuje najniższa pensje krajowa. Jest to pensja stała. Koszty mieszkania wraz z wodą miesięcznie wynoszą ok 1200zł. Czy nie jest to podejrzanie wysoko? Czy nie powinienem zrobić wywiadu? Owszem 500+ otrzymują.
2.) Rodzina 4 osobowa przy wywiadzie pokaż kolejny wyszły problemy. Wnioskodawca jest Matką dwójki dzieci zależna. Wykazuje dochód męża i zasiłki rodzinne. Jest nie zarejestrowana. Z ciekawości spytałem o ubezpieczenie zdrowotne. Kobieta powiedziała,że nie potrzebuje bo jest ubezpieczona przez uczelnię. Spytałem czy otrzymuje stypendium odparła,że tak w kwocie 1100zl
Nie rozumiała mojego zdziwienia dlaczego go nie wykazuje. Powiedziała że poprzedni pracownik nigdy o to nie pytał a ona stwierdziła że skoro stypendium nazywa się socjalne to nie wykazuje. I tu pytanie czy powinienem sprawdzić wszystkie decyzję z ostatnich 3 lat? I poobliczac wszystko na nowo? Z surowca wszystkie kwoty przekroczone i pomnożyć razy 2? Kobieta teraz w szoku jest a mi tak żal chyba się jeszcze nie przyzwyczaiłem.