Kilka pytan - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 29 maja 2016, 19:20

Cześć
Jestem tu nowy i mam kilka pytań czy dobrze postępuje.
1.) Rodzina 3 osobowa. Pracuje tylko ojciec, matka nie zarejestrowana bezrobotna, na dziecko pobierany zasiłek rodzinny. Ojciec otrzymuje najniższa pensje krajowa. Jest to pensja stała. Koszty mieszkania wraz z wodą miesięcznie wynoszą ok 1200zł. Czy nie jest to podejrzanie wysoko? Czy nie powinienem zrobić wywiadu? Owszem 500+ otrzymują.
2.) Rodzina 4 osobowa przy wywiadzie pokaż kolejny wyszły problemy. Wnioskodawca jest Matką dwójki dzieci zależna. Wykazuje dochód męża i zasiłki rodzinne. Jest nie zarejestrowana. Z ciekawości spytałem o ubezpieczenie zdrowotne. Kobieta powiedziała,że nie potrzebuje bo jest ubezpieczona przez uczelnię. Spytałem czy otrzymuje stypendium odparła,że tak w kwocie 1100zl
Nie rozumiała mojego zdziwienia dlaczego go nie wykazuje. Powiedziała że poprzedni pracownik nigdy o to nie pytał a ona stwierdziła że skoro stypendium nazywa się socjalne to nie wykazuje. I tu pytanie czy powinienem sprawdzić wszystkie decyzję z ostatnich 3 lat? I poobliczac wszystko na nowo? Z surowca wszystkie kwoty przekroczone i pomnożyć razy 2? Kobieta teraz w szoku jest a mi tak żal chyba się jeszcze nie przyzwyczaiłem.
Anonimowy000

Napisano: 31 maja 2016, 11:42

ad. 1) W każdym przypadku - jeżeli masz wątpliwości (i Ci się chce), trzeba przeprowadzić wywiad środowiskowy. Popularne jest sporządzenie w trakcie wywiadu zestawienia dochodów i wydatków. W tym przypadku okaże się, że wydają więcej, niż mają, a przecież tak się nie da.

ad. 2) Mnie irytuje takie coś, że ktoś zakłada, że stypendium socjalnego nie wlicza się do dochodu... irytuje jeszcze bardziej, że ktoś to zataja. Teraz pytanie do Ciebie - co chcesz z tym dalej zrobić? Ukarać należycie, czy podarować pani, grożąc tylko palcem i przyglądać się jej przyszłym wnioskom?
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 31 maja 2016, 11:58

co do ad. 2
taka sytuacja kwalifikuje się do wznowienia postępowania i tu już nie ma uznaniowości czy się chce czy nie . art. 145 par. 1 pkt. 5 jest obligatoryjny
brodafix

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x