brak info ze spółdzielni - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 16 paź 2023, 10:57

hej, chciałam zapytac czy ktos z Was miał może podobną sytuację i wesprze mnie dobra rada:)
A wiec tak: Pani złozyla wniosek o mieszkaniowke, kolejny z 3 miesieczna przerwa w pobieraniu. Na zaświadczeniu ze spółdzielni widnieje info ze jest zadłuzenie. wyslalam do spółdzielni pismo z zapytaniem, w jakich okresach powstalo zadłuyzenie i z czego wynika. Okazało się ze część zadłużenia powstała w czasie, kiedy Pani pobierała ode mnie dodatek. Spółdzielnia na której konto był on przelewany nie poinformowała mnie, że {ani nie reguluje różnicy miedzy dodatkiem a całością opłat. Co w tej sytuacji powinnam zrobic? Dodatek powinnam przyznać na podstawie nowego wniosku normalnie z tego co sie orientuje. Ale Szef każe mi działać ze spółdzielnią. Wezwać do zwrotu wypłaconego dodatku? Nałozyć karę zgodnie z ustawa? nie wiem co robic??? Jeśli będę żądała zwrotu dodatku, to tej Pani tylko urośnie dług, a wiem ze niekoniecznie bedzie go miała jak spłacic bo jest sama z 6 dzieci.
Ktoś mial moze podobnie i podpowie co dalej?
GOPS85
Stażysta
Od: 21 mar 2017, 14:11
Zajmuję się: ŚW, ŚR

Napisano: 16 paź 2023, 12:03

No to skoro Szef już o wszystkim wie, to nie pozostaje Ci nic innego jak nałożyć karę administracyjną za, to że spółdzielnia nie poinformowała Cię o fakcie zalegania z opłatami przez Tą Panią w trakcie trwania dodatku. Dodatek można przyznać, natomiast żądać zwrotu w tym wypadku nie można bo nie ma ku temu podstaw.
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 17 paź 2023, 14:26

z tym nakładaniem kary to ja bym się wstrzymała, zgodnie z ustawą zarządca musi nas poinformować o zadłużeniu obejmującym pełne dwa miesiące.
W pierwszej kolejności powinnaś ustalić czy to zadłużenie z okresu pobierania dodatku mieszkaniowego obejmuje pełne dwa miesiące i czy faktycznie Zarządca nie dopełnił swojego obowiązku, bo jeśli nie obejmowało dwóch pełnych miesięcy to nie musiał Cię o takim zadłużeniu informować. art. 8 pkt. 4 ustawy o DM
RudaMaruda
Praktykant
Od: 12 lis 2019, 14:54
Zajmuję się: Dodatkami mieszkaniowymi

Napisano: 18 paź 2023, 11:56

kamos90 pisze:
16 paź 2023, 12:03
No to skoro Szef już o wszystkim wie, to nie pozostaje Ci nic innego jak nałożyć karę administracyjną za, to że spółdzielnia nie poinformowała Cię o fakcie zalegania z opłatami przez Tą Panią w trakcie trwania dodatku. Dodatek można przyznać, natomiast żądać zwrotu w tym wypadku nie można bo nie ma ku temu podstaw.
Dlaczego nie ma podstaw? Jak najbardziej są podstawy:
Zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny zawiadamia organ przyznający dodatek mieszkaniowy o wystąpieniu zaległości, o których mowa w art. 7 ust. 11, obejmujących pełne 2 miesiące, w terminie 14 dni od dnia wystąpienia tych zaległości. W przypadku niedopełnienia tego obowiązku zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokale mieszkalne zwraca organowi przyznającemu dodatek mieszkaniowy kwoty dodatków wypłaconych za miesiące, w których występowały zaległości w tych opłatach.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x