Mi ROPS przysłał postanowienie, że zachodzi koordynacja od połowy lutego do połowy marca 2017. wypłaty poszły za ten okres. Chcą, żeby im uchylić za ten okres. Co mam zrobić? Uchylić od rozpoczęcia koordynacji i prosic klienta, żeby w kwietniu złozył kolejny wniosek? Czy uchylić na ten okres i wypłacać dalej z decyzji pierwotnej ( bo da sie tak w sygnity)?Iks pisze:PS. Polskie prawo nie przewiduje czegoś takiego jak uchylenie decyzji "w okresie". Uchylenie eliminuje decyzję na stałe i całkowicie z obrotu prawnego, a w art. 23a masz dokładnie napisane co robić - uchylasz decyzję od daty koordynacji.
Nie musi składać wniosku, wniosek już jest - ten sam jeden, pierwotny, złożony we wrześniu czy październiku. Po prostu stosujesz wprost zapisy ustawy, uchylasz od daty koordynacji, wysyłasz do marszałka, marszałek ustala prawo w okresach kiedy był organem właściwym, potem po otrzymaniu decyzji robisz to samo, znaczy po prostu wydajesz kolejną decyzję. Jeśli jakieś wypłaty miały miejsce, to drugi raz nie płacisz, jeśli były wypłaty a się nie należało - robisz oddzielnie NP. Co do programu nie mam pojęcia, nie pracuję na sygnity, natomiast to jest kwestia trzeciorzędna. Wszystkie programy które mają akredytację ministerstwa powinny mieć funkcje pozwalające zrobić to poprawnie bez łamania przepisów.pytacz pisze:Co mam zrobić? Uchylić od rozpoczęcia koordynacji i prosic klienta, żeby w kwietniu złozył kolejny wniosek? Czy uchylić na ten okres i wypłacać dalej z decyzji pierwotnej