witam mam taki przypadek , pewna Pani do tej pory pobierał dodatek mieszkaniowy( do kwietnia 2021 ) z innej gminy na podstawie umowy użyczenia, posiadając mieszkanie w mojej gminie . Teraz złożyła u mnie , ale w tej innej gminie nie. zarządca podpisał wniosek , pani dołączyła rachunki , gdzie nie ma zużycia wody , światła tylko opłaty abonamentowe Zrobiłam wywiad , okazuje się że na podłogach beton , brak wc w łazience , ogólnego wyposażenia , tylko łózko krzesło i stolik. Pani twierdzi że od 1 maja mieszka .... czy to jest podstawa do odmowy dodatku ??? wiemy iż centrum życiowe jest w tej innej gminie ....mam tylko od nich pismo że do kwietnia pobierała tam dodatek
Jeżeli pani deklaruje, że mieszka w tym mieszkaniu bez wc, to cóż możemy zrobić. Mieszkanie jest jej, zarządca wniosek podbił, ciężko się do czegoś doczepić. Przecież nie do tego, że za potrzebą chodzi za blok po zmroku (lub do sąsiadki?).
Dobrze, że masz kontakt z tą drugą gminą, przynajmniej będziesz poinformowana, gdy pani będzie składać wniosek i tam.
i nie przeszkadza fakt ze beton na podłodze i brak takich rzeczy jak talerze itd , zarządca podpisał bo nie było podstaw żeby nie podpisał ale jest świadomy ze tam nie mieszka . a co z tym że nie ma zużycia wody i światła ?? od stycznia
Może ktoś się jeszcze wypowie, bo z pewnością jest to ciekawy temat do dyskusji... No ale na jakiej podstawie chciałabyś dać odmowę? W ustawie nigdzie nie ma, że niski standard mieszkania odbiera prawo do ubiegania się o dodatek. Ja wiem, że to jest mocno podejrzane i pani pewnie nie będzie tu mieszkać, a zmieniła miejsce ubiegania się, bo może tu jest wyższy czynsz i pani chce mieć większy dodatek "tutaj", a zamieszkiwać będzie "tam". Na moje oko nie mamy narzędzi, żeby dać odmowę, a nawet gdybyśmy dali, w przypadku odwołania SKO ją uchyli.