brak PESEL - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 04 sty 2023, 11:00

Słuchajcie mam taką sytuację, że pan nie ma PESEL jednego dziecka a jest w konflikcie z byłą żoną. Poszedł do Urzędu i powiedzieli mu, że wydadzą mu nr PESEL, jeżeli od nas dostanie odmowę. Jak to ugryźć? Nie wydawałam, żadnych decyzji odmownych i nie wiem co mam dalej robić. Jak mi złoży wniosek to mam wezwać go do uzupełnienia? ale mi nie uzupełni, bo nie ma PESEL. Dodatkowo ponoć ma ograniczoną władzę do tego dziecka, ale nie jest w pieczy zastępczej tylko mieszka z matką.Co robić?
KatarzynaKDR
Praktykant
Od: 29 kwie 2022, 9:43
Zajmuję się: KDR/DE

Napisano: 04 sty 2023, 11:41

W wyroku o rozwód ma wpisane: wykonywanie władzy rodzicielskiej nad małoletnimi dziećmi powierza powódce, zaś prawa i obowiązki pozwanego ogranicza do ogólnego wglądu w wychowanie im wykształcenie dzieci,a w szczególności do współdecydowania co do wyboru kierunku nauki i zawodu oraz sposobu leczenia w razie poważnej choroby. Tak chyba może być?
KatarzynaKDR
Praktykant

Napisano: 04 sty 2023, 13:45

Jednostki takie np. jak OPSy mogą się same zwracać z wnioskami o nieodpłatne udostępnienie danych jednostkowych z rejestru mieszkańców oraz rejestru PESEL do Urzędu, tylko trzeba się co do tego dogadać z kierownictwami lub pracownikami Urzędu w tym temacie.

w uzasadnieniu wniosku ja np. wpisuję:
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w XXXXXXXXX działając w oparciu o art.10 Ustawy z dnia 05 grudnia 2014r. o Karcie Dużej Rodziny (Dz. U. z 2021 r. poz. 1744) wnosi o podanie nr PESEL dla osoby wpisanej w części 4 niniejszego wniosku.
Prośbę swą uzasadniamy faktem, iż wnioskodawca zgłosił się do tut. OPS o wydanie Karty Dużej Rodziny. Wnioskodawca nie miał możliwości uzyskania i wpisania w swym wniosku nr PESEL swego dziecka. MOPS XXXXXXXXX wnosi o udostępnienie nr tego PESEL w celu dalszej weryfikacji danych związanych z podejmowaniem decyzji o przyznaniu KDR wnioskodawcy.
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w XXXXXXXXX jest zwolniony z opłaty skarbowej na podstawie art. 46 ust. 1 pkt 5 Ustawa o ewidencji ludności z dnia 24 września 2010 r. (t.j. Dz.U. z 2022 r. poz. 1191 ze zmianami).

PS. a co do zasadności wydania KDR temu ojcu to nie wnikam, ani się nie wypowiadam, bo może ktoś ma większą wiedzę i doświadczenie w temacie, aby co poradzić, a w sumie to ostatecznie i tak ty o tym decydujesz ;)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 04 sty 2023, 13:58

Ubu czekałam na Twoją odpowiedź :) jesteś niezawodny.
KatarzynaKDR
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x