Brak podstawy prawnej dla refundacji - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 12 gru 2013, 10:27

Co myślicie o rozstrzygnięciu nadzorczym wojewody wielkopolskiego w którym wskazuje, że brak jest podstawy prawnej do stosowania refundacji w rozliczaniu stypendium. Cyt. \"Zdaniem organu nadzoru pomoc udzielana na podstawie przepisów art.90b i następnych ustawy o systemie oświaty ma charakter bezpośredni i w konsekwencji nie może być udzielana w formie pokrycia kosztów poniesionych uprzednio przez wnioskodawców, tzn. refundacji.\"

Ma gość rację chyba.
~Pirx

Napisano: 12 gru 2013, 10:38

dolnośląski ma podobne zdanie
ja w maju robiłam zupełnie nowy regulamin i mój wojewoda nie zarzucił mi refundacji na podstawie faktur

a jeśli mam wyrazić swoje zdanie,to dałabym ludziom pieniądze i róbta co chceta
~xyz

Napisano: 12 gru 2013, 11:52

~xyz Myślę podobnie. Wydaje się, że ustawodawca wpisując pomoc rzeczową miał na myśli zakupy robione przez organ wypłacający, tzn. że zbieramy zapotrzebowanie od wnioskodawców i na ich podstawie wydajemy przyznana pomoc w formie rzeczowej np. zakupione podręczniki.
Ja wypłacałem w formie pieniężnej ale burmistrz się bał, a ja uważam że byłaby to najwłaściwsza forma i najmniej byłoby z nia pracy.
~Pirx

Napisano: 12 gru 2013, 12:04

dokładnie to miał na myśli wpisując pomoc rzeczową
nie wyobrażam sobie tego przy moich 410 wnioskach
musiałabym się chyba zajmować tylko stypendiami,a jest to tylko ułamek mojego zakresu obowiązków
~xyz

Napisano: 12 gru 2013, 13:28

do Prixa - jeśli możesz to wrzuć na forum to pismo wojewody
~krysia

Napisano: 12 gru 2013, 15:12

co region to inne interpretacje
~1986

Napisano: 12 gru 2013, 15:51

wojewoda dolnośląski znany jest z wyskokowych interpretacji
no ale szczerze mówiąc ja rozumiem,że ludzie mogą nie mieć tyle gotówki przy kilkorgu dzieci,żeby zrobić niezbędne zakupy we wrześniu i czekać na zwrot do grudnia
~xyz

Napisano: 12 gru 2013, 17:14

~Krysia, czytałem to we Wspólnocie (nr 25 z 7 grudnia 2013 r.), nie znalazłem rozstrzygnięcia, jest tylko jakby sentencja, a syg. rozstrzygnięcia następująca: KN-I-4131.1.465.2013.18
~Pirx

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x