Brak pracy-podjęcie i utrata - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 21 maja 2014, 9:36

Proszę pomóżcie co zrobić. Wypłacam stypendium w grudniu (za okres od wrzesnia do grunia) i w czewcu (za okres od stycznia do czerwca). do tej pory wydałam 1 decyzję przyznającą na 09-12/2013 a teraz robię zmianę i dopisuję 01-06/2014 (po uzgodnieniu z prawnikiem). Pani. której wypłacilam w grudniu stypendium za 09-12/2013 w lutym przyszła i poinformowała mnie że podjęła prace interwencyjne od lutego do kwietnia. potem z braku pieniędzy PUP nie przedłużono jej tych prac i przyszła dzisiaj zgłosić że od maja znowu jest bez pracy. czy mogę wydać tą drugą decyzję w roku szkolnym 2013/2014 i przyznać za 01-02/2014 i 05-06/2014 ? i oczywiście uzasadnić dlaczego w 03-04/2014 nie miała stypendium?
Kas

Napisano: 23 maja 2014, 11:30

a jak byś spróbowała wypisać za jakie miesiące dokładnie dostaje stypendium (na jednej decyzji zmieniającej) "za m-c styczeń, luty, maj, czerwiec w kwocie..." , a w uzasadnieniu opisać zaistniałą sytuację.

W ustawie jest powiedziane że:
"Stypendium szkolne jest przyznawane na okres nie krótszy niż 1 miesiąc i nie dłuższy niż 10 miesięcy w danym roku szkolnym, a w przypadku słuchaczy kolegiów nauczycielskich , nauczycielskich kolegiów języków obcych i kolegiów pracowników służb społecznych - na okres nie krótszy niż miesiąc i nie dłuższy niż 9 miesięcy w danym roku szkolnym.".

a że akurat jest "przerwa" w ciągłości, trudno... przynajmniej w tą stronę bym poszedł.

ale tak 100% nie jestem pewny
Tomo

Napisano: 26 maja 2014, 11:48

dzięki Tomo za zainteresowanie chociaż na kogoś mozna liczyć:)
też tak myślałam, ale dla pewności poszłam zapytać koleżanki od innych świadczeń i dałą mi do myslenia. skoro na dzień wydania decyzji nie ma pracy to może jej przyznać za cały okres od stycznia do czerwca. ni i teraz nie wiem idę jutro mdo radczyni po konsultacje. Może jeszcze ktoś się wypowie?
Kas

Napisano: 26 maja 2014, 14:20

Mam też takie przypadki. Jeżeli wnioskodawca poinformował cię o zmianie dochodów to musisz to uwzględnić. Wydajesz decyzję zmieniającą i przyznajesz stypendium za okres, za który jej się ono należy. Jeżeli rozpoczęła pracę od lutego i już w lutym przekroczyła kryterium to przyznajesz jej za styczeń, maj i czerwiec. W uzasadnieniu przyznania stypendium opisujesz sytuację.Ja piszę w ten sposób: Stronie przyznano stypendium za okres I, V-VI.2014 w związku z poinformowaniem organu dnia.... o podjęciu pracy przez wnioskodawcę w okresie ...... W związku z powyższym wnioskodawca w okresie wykonywania pracy osiąga dochód w wysokości .... czyli przekracza kryterium dochodowe i tym samym nie kwalifikuje się do przyznania stypendium szkolnego za okres luty-kwiecień. (COŚ W TYM STYLU)
asiul53
Praktykant
Od: 23 maja 2014, 10:56
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem