Brak prawa do zwrotu kosztów przejazdu do klienta

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
ANatalia
Praktykant
Zajmuję się: Pracownik socjalny
Kontakt:

Brak prawa do zwrotu kosztów przejazdu do klienta

Post autor: ANatalia »

Cześć, proszę o poradę.
Pracuję w OPS jako pracownik socjalny. Mój teren znajduje się w mieście, gdzie teoretycznie mogę dojść pieszo, jednak liczy się to z min. 30 min drogi w jedną stronę do klienta. Aktualnie ze względów wygody poruszałam sie własnym autem, ale nie mam z tego tytułu przyznanego ryczałtu za paliwo.

W tut. Ośrodku przyjęła się zasada, iż ryczalt za paliwo lub koszt przejazdu autobusem do klienta mają tylko i wyłącznie pracownicy, którzy mają teren wsi. Czy jednak jest to zgodne z prawem, art. 121 ust. 3c ustawy o pomocy społecznej, że ,,miastowi" pracownicy tego samego ośrodka nie mają żadnych zwrotów i chodzą pieszo?

Nawet jeśli faktycznie nie przysługuje mi zwrot za paliwo za pracę w środowisku to może mogę liczyć na zwrot za bilety z komunikacji miejskiej? W mieście mam dobre połączenie autobusowe do domów klientów i chętnie bym z tego korzystała.

Czy jednak niestety nie mam tego prawa i jestem zdana na dokładanie do interesu w postaci własnego paliwa lub chodzenie pieszo?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Aśka Joa
Praktykant
Zajmuję się: księgowa

Re: Brak prawa do zwrotu kosztów przejazdu do klienta

Post autor: Aśka Joa »

ODPOWIEDZ