Cześć, proszę o poradę.
Pracuję w OPS jako pracownik socjalny. Mój teren znajduje się w mieście, gdzie teoretycznie mogę dojść pieszo, jednak liczy się to z min. 30 min drogi w jedną stronę do klienta. Aktualnie ze względów wygody poruszałam sie własnym autem, ale nie mam z tego tytułu przyznanego ryczałtu za paliwo.
W tut. Ośrodku przyjęła się zasada, iż ryczalt za paliwo lub koszt przejazdu autobusem do klienta mają tylko i wyłącznie pracownicy, którzy mają teren wsi. Czy jednak jest to zgodne z prawem, art. 121 ust. 3c ustawy o pomocy społecznej, że ,,miastowi" pracownicy tego samego ośrodka nie mają żadnych zwrotów i chodzą pieszo?
Nawet jeśli faktycznie nie przysługuje mi zwrot za paliwo za pracę w środowisku to może mogę liczyć na zwrot za bilety z komunikacji miejskiej? W mieście mam dobre połączenie autobusowe do domów klientów i chętnie bym z tego korzystała.
Czy jednak niestety nie mam tego prawa i jestem zdana na dokładanie do interesu w postaci własnego paliwa lub chodzenie pieszo?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Brak prawa do zwrotu kosztów przejazdu do klienta
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Pracownik socjalny
- Kontakt:
- Aśka Joa
- Praktykant
- Zajmuję się: księgowa
Oprócz Brak prawa do zwrotu kosztów przejazdu do klienta - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
wszczęcie postępowania
PCPR prosi o wykonanie ich procedury (art. 52 kpa)
zasiłek stały na podstawie orzeczenia ZUS
zasiłek stały a opuszczenie schroniska
Świadczenie pieniężne z programu a zgon
Ubezpieczenie zdrowotne od kiedy przyznać?
zasiłek stały - covid-brak wniosku o wydanie kolejnego orzeczenia
zmiany od 2022r.
Wzór ponaglenia
Opiekunka na kwarantannie
Usługi opiekuńcze, a obowiązki rodziny
wywiad+ pomost
Alimentacja
Nowe wywiady od stycznia
dochód do pomocy społecznej
praca socjalna