brak rejestracji w PUP czy bierzecie oświadczenia - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 21 sie 2014, 8:22

jeśli osoby nie rejestrują sie w PUP a skłądaja wniosek o stypendium szkolne to co robicie? miom zdaniem powinni - ustawa o pomocy społecznej - miałam takie sytuacje w zeszłym roku, poinformowałam osoby że jeśli nie będą ponawiały się w PUP nie będa mogły ubiegać się o stypendium szkolne, jak praktykujecie u was?
nowa7777777

Napisano: 21 sie 2014, 9:16

tzn. że nikt nie wie????????????
nowa7777777

Napisano: 21 sie 2014, 10:20

ale nie rejestrują sie z jakiego powodu bo im się nie chce? czy PUP wyznaczył mu kolejny termin na zarejestrowanie się ponieważ nie stawił sie do potwierdzenia gotowości do pracy?
Marcyśka

Napisano: 21 sie 2014, 11:02

bezrobocie, musi być potwierdzone zaświadczeniem z PUP, bo inaczej nie ma przesłanki do otrzymania stypendium
dm12

Napisano: 21 sie 2014, 11:37

dokładnie o to mi chodziło, ja myśle tak samo, nie rejstrują się bo im się nie chce - pracują na czarno;|))
nowa7777777

Napisano: 21 sie 2014, 12:03

Który art. mówi o tym, że ma być wnioskodawca zarejestrowany w PUP. Stypendium nie jest świadczeniem z opieki społecznej
sja

Napisano: 21 sie 2014, 12:18

art. 90d.1. st. szkolne może otrzymać uczeń znajdujący się w trudnej sytuacji materialnej ...., w szczególności gdy w rodzinie tej występuje bezrobocie.... Jak taka osoba ma udokumentować fakt bycia bezrobotną? to że powie że nie pracuje, to nie znaczy że jest zarejestrowana. ja prosze o takie zaświadczenia i nie miałam z tym jeszcze problemu.
dm12

Napisano: 22 sie 2014, 9:50

To czy dobrze rozumie, że jeśli dana osoba nie jest zarejestrowana w Urzędzie Pracy bo......... zawsze jest jakiś powód. To co, czy nie wystarczy oświadczenie danej osoby, że nie pracuje. Wiem, że to naciągane, ale czy można nie przyznać komuś stypendium tylko z tego powodu, że nie jest zarejestrowany w Urzędzie pracy. ja chętnie bym tak zrobił, ale czy to byłoby do końca zgodne???
Zbigniew1

Napisano: 22 sie 2014, 10:48

ja stoję na stanowisku,że jakaś przesłanka towarzysząca musi być
jeśli jest wielodzietność to ok, jeśli jest niepełnosprawność udokumentowana to ok
ale jeśli jest jedno dziecko i żadne z rodziców nie jest zarejestrowane w PUP to coś tu śmierdzi
niestety nie mamy narzędzi takich jak pomoc społeczna,żeby zmotywowac kogoś do zarejestrowania się w PUP
ktoś musiałby się poświęcić i odmówić z powodu braku przesłanki i wtedy ciekawe co SKO na to
chociaż znając życie,to co SKO to inna decyzja
xyz@

Napisano: 22 sie 2014, 10:54

dalej potwierdzam swoje stanowisko, jeżeli interesant nie jest zarejestrowany w PUP, to szukać trzeba innych przesłanek, np. niepełnosprawności , wielodzietności , etc, lub ładnie poprosić żeby się zarejestrował. My mamy możliwość sprawdzenia tego faktu (umowa z PUP - SEPI). Oprócz innego dochodu musi być jeszcze przesłanka. I tak jeśli ktoś długotrwale choruje musi okazać się zaświadczeniem lekarskim, a tak na marginesie u nas stypendia są w MOPS
dm12

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x