jeśli osoby nie rejestrują sie w PUP a skłądaja wniosek o stypendium szkolne to co robicie? miom zdaniem powinni - ustawa o pomocy społecznej - miałam takie sytuacje w zeszłym roku, poinformowałam osoby że jeśli nie będą ponawiały się w PUP nie będa mogły ubiegać się o stypendium szkolne, jak praktykujecie u was?
ale nie rejestrują sie z jakiego powodu bo im się nie chce? czy PUP wyznaczył mu kolejny termin na zarejestrowanie się ponieważ nie stawił sie do potwierdzenia gotowości do pracy?
art. 90d.1. st. szkolne może otrzymać uczeń znajdujący się w trudnej sytuacji materialnej ...., w szczególności gdy w rodzinie tej występuje bezrobocie.... Jak taka osoba ma udokumentować fakt bycia bezrobotną? to że powie że nie pracuje, to nie znaczy że jest zarejestrowana. ja prosze o takie zaświadczenia i nie miałam z tym jeszcze problemu.
To czy dobrze rozumie, że jeśli dana osoba nie jest zarejestrowana w Urzędzie Pracy bo......... zawsze jest jakiś powód. To co, czy nie wystarczy oświadczenie danej osoby, że nie pracuje. Wiem, że to naciągane, ale czy można nie przyznać komuś stypendium tylko z tego powodu, że nie jest zarejestrowany w Urzędzie pracy. ja chętnie bym tak zrobił, ale czy to byłoby do końca zgodne???
ja stoję na stanowisku,że jakaś przesłanka towarzysząca musi być
jeśli jest wielodzietność to ok, jeśli jest niepełnosprawność udokumentowana to ok
ale jeśli jest jedno dziecko i żadne z rodziców nie jest zarejestrowane w PUP to coś tu śmierdzi
niestety nie mamy narzędzi takich jak pomoc społeczna,żeby zmotywowac kogoś do zarejestrowania się w PUP
ktoś musiałby się poświęcić i odmówić z powodu braku przesłanki i wtedy ciekawe co SKO na to
chociaż znając życie,to co SKO to inna decyzja
dalej potwierdzam swoje stanowisko, jeżeli interesant nie jest zarejestrowany w PUP, to szukać trzeba innych przesłanek, np. niepełnosprawności , wielodzietności , etc, lub ładnie poprosić żeby się zarejestrował. My mamy możliwość sprawdzenia tego faktu (umowa z PUP - SEPI). Oprócz innego dochodu musi być jeszcze przesłanka. I tak jeśli ktoś długotrwale choruje musi okazać się zaświadczeniem lekarskim, a tak na marginesie u nas stypendia są w MOPS