Brak rozliczenia z US potwierdzone na piśmie.

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Brak rozliczenia z US potwierdzone na piśmie.

Post autor: voodoo »

Mam kilka takich osób, które nie rozliczyły się z Urzędem Skarbowym za rok 2016. Nie będzie to miało wpływu na odmowę przyznania świadczenia bo jest za niski dochód ale myślę, jak takich ludzi zmusić do złożenia deklaracji.

I tak sobie wymyśliłem,żeby stworzyć wezwanie opierając się na art 45 ust 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz na podstawie §5 pkt 1 litera g (bo tu będzie utrata dochodu) albo pkt 11 rozporządzenia. Można byłoby się jeszcze powołać na ustawę, jakiś art podać co do dokumentacji.

Dać 14 dni i cześć :D . Dobrze myślę?
zebra717
Praktykant
Zajmuję się: Św- referent
Kontakt:

Re: Brak rozliczenia z US potwierdzone na piśmie.

Post autor: zebra717 »

A ja zrobiłam tak: Pan przyniósł PIT 11 ze stałej pracy, empatia nie wykazała żadnych dochodów, więc wystąpiłam do urzędu skarbowego o dane za 2016 r i wyszło że Pan się nie rozliczył. Miła Pani z urzędu skarbowego rozpatrując mój wniosek poinformowała że zajmą się "Zbyszkiem" po swojemu, a ja czekam na ich odpowiedź ;)
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Re: Brak rozliczenia z US potwierdzone na piśmie.

Post autor: voodoo »

U mnie jest tak, że te osoby dostały wezwania z US a nic sobie z tego nie robią (bo rozmawiałem z pracownikiem US) więc może motywacja będzie w postaci braku 500zł na dziecko.
ODPOWIEDZ