Jak to ugryść? Częściowe rozpatrzenie wniosku
- nowicjuszka
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
Jak to ugryść? Częściowe rozpatrzenie wniosku
Babka złożyła wniosek na pierwsze i drugie dziecko. Pomijam fakt, że wcześniej biorąc świadczenie tylko na pierwsze dziecko nie doniosła nam kompletnie nic a okazało się że miała razem z mężem masę uzysków. Teraz w związku z tym nowym wnioskiem zrobiłam wezwanie do doniesienia dokumentów. Jest tego bardzo dużo, bo świadectwa pracy z kilku firm, pity bo część dochodu muszę utracić, część zostawić. Minął termin wyznaczony w wezwaniu. I teraz co dalej robić? Zrobić na pierwsze dziecko zawiadomienie o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia a na drugie przyznać świadczenie? Czy tak będzie poprawnie?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: Jak to ugryść? Częściowe rozpatrzenie wniosku
też chyba będę musiała tak zrobic, bo mam taką sytuację, Mazurkiewicz na Szkoleniu mówił, że taka możliwość jest
-
- Stażysta
- Zajmuję się: niczym
- Kontakt:
jeśli był jeden wniosek i w jednym wniosku na dwoje wnioskowali to całość bez rozpatrzenia nie przyznajesz na drugie wniosek jako całość traktujesz
-
- Referent
- Zajmuję się: PS SR
- Kontakt:
To nie tak, też jakiś czas temu popełniłam ten błąd i pozostawiłam bez rozpatrzenia cały wniosek w którym osoba wnioskowała na pierwsze i również na kolejne dziecko. Teraz wiem że nie ma podstaw do tego, na drugie trzeba przyznać, niezależnie od tego czy dostarczyli dokumenty czy nie.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: praktykant
- Kontakt:
ja też walę "wniosek bez rozpatrzenia" ale przyznajemy na drugie i kolejne, jeśli wezwanie dotyczyło tylko spraw związanych z dochodem.
- voodoo
- Inspektor
- Kontakt:
Osobiście się nie zgadzam z częściowym rozpatrzeniem wniosku oprócz sytuacji dot alimentów. Miałem przypadek,gdzie osoba wniskowała na dwójkę dzieci i wszyscy mieszkali poza granicami kraju. Odesłałem do ROPS a ROPS mi zwróciło wniosek bo nie było wypełnionego ich oświadczenia dot. analizy kto gdzie mieszka za granicą etc. Wezwalem kobietę aby te oświadczenie wypełniła. Oczywiście bez rezultatu.
No i mądre głowy - przyznalibyscie na drugie dziecko?
No i mądre głowy - przyznalibyscie na drugie dziecko?
-
- Referent
- Zajmuję się: PS SR
- Kontakt:
W takim przypadku jak u Ciebie pozostawiłabym cały wniosek bez rozpatrzenia, wszyscy mieszkają za granicą, więc i tak w Polsce nic by im nie przysługiwało, nawet na drugie dziecko. W sytuacji o której pisze nowicjuszka na drugie dziecko świadczenie przysługuje niezależnie od tego czy dostarczyła dokumenty dotyczące dochodów czy nie.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/SW/FA
- Kontakt:
w przypadku alimentów przyznać na dzieci, które mają zasądzone alimenty, a na dziecko które nie ma zasądzonych wyznaczyć termin 3 m-ce do dostarczenia wyroku, tak?voodoo pisze:Osobiście się nie zgadzam z częściowym rozpatrzeniem wniosku oprócz sytuacji dot alimentów.
tylko jak to ująć w decyzji? czy wspominać coś o dziecku, które w tej chwili nie ma alimentów? a jak doniesie wyrok, to zmiana tej pierwszej decyzji?
wniosek z sierpnia, muszę już wydać decyzję.
-
- Referent
- Kontakt:
no ok na drugie dziecko świadczenie przysługuje więc przyznać i tyle w temacie a co jeśli gdy miała uzyski świadczenie jej się nie należało bo dochód przekraczał to też trzeba jakoś zweryfikować, dochód po przeliczać
- Paula
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a ja się będę upierać, że art 19 mówi pozostawić wniosek bez rozpatrzenia i nie ma tam nigdzie mowy, że część wniosku, może to i przeoczenie ustawodawcy, ale co mnie to obchodzi, niech zmienią ten art to będę pozostawiać w części. Na dzień dzisiejszy art 19 jest jednoznaczny.
Oprócz Jak to ugryść? Częściowe rozpatrzenie wniosku - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
PIT 8C- CZY LICZYMY do dochodu?
przedłuenie terminu załatwienia sprawy
ktoś mocny w temacie 500 plus
Mąż Polak żona białorusinka
dwoje dzieci, dwie matki i jeden ojciec
działalność gospodarcza w 2016 i 2017
niepodjęte świadczenia we wrześniu 2017
Umowa o dzieło w trakcie umowy o pracę u tego samego pracoda
dochody nieopodatkowne, jak wyliczyć?
odliczenie alimentów na rzecz osób spoza rodziny
Brak rozliczenia z US potwierdzone na piśmie.
czy wgrywamy zbiory centralne z 500+
czy to jawa czy sen, widok spowity mgłą
miesięczne umowy zlecenia po roku bazowym na nowy okres
utrata/uzysk po urlopie wychowawczym
decyzja żądanie zwrotu - sygnity