Brak tytułu prawnego na dzień składania wniosku - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 01 sie 2017, 11:56

Czy robilibyście problemy w przyznaniu DM, jeśli umowa najmu lokalu jest zawarta od 01 sierpnia, a wniosek został złożony w lipcu?
Na dzień składania wniosku był brak tytułu prawnego, aczkolwiek wnioskodawca poniósł wydatki.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 01 sie 2017, 13:17

Uważam, że skoro warunkiem otrzymania DM, a w sumie jednym z nich jest posiadanie tytułu prawnego, a na dzień składania wniosku takowego nie było, to mimo tego, że poniósł wydatki nie przyznałabym dodatku. Wezwałabym jednak stronę do wyjaśnień. Może znalazłaby się umowa, może coś udałoby się uzgodnić?
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 01 sie 2017, 15:24

Czy akt notarialny w którym oznaczono spadkobiercami żonę i córkę po zmarłym mężu/ojcu jest tytułem prawnym do lokalu dla mieszkającej w nim córki wraz z rodzinną?
owieczka
Praktykant
Od: 06 mar 2017, 13:31
Zajmuję się: DA

Napisano: 03 sie 2017, 13:25

Piszesz o testamencie? Po śmierci musi być przeprowadzone postępowanie spadkowe. Jeżeli jest to zaś już akt notarialny o przyjęciu spadku to myślę, że córka legitymuje się tytułem prawnym do lokalu. Kiedyś mieliśmy wskazanie, że taka osoba nie ma prawa do całego lokalu ale skoro matka nie mieszka i nie partycypuje w kosztach to bierzemy oświadczenie, że wnioskodawca mieszka ze swoim gospodarstwem na pełnej powierzchni lokalu i ponosi całe koszty związane z jego utrzymaniem. Do tej pory nikt do tego się nie przyssał.
Gość
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 11:23
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x