Witam,
Wnioskodawca miał nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze, zwrócił je na konto OPSu, następnie wysłałam mu informacje o wysokości odsetek, które musi zwrócić w terminie 7 dni. Nie zrobił tego. Co teraz zrobić???
Zajmuje się 500+ od niedawna. Nie byłam na żadnym szkoleniu i wzoruje się na tym, jak postępowała moja poprzedniczka oraz radzę się Pani, która zajmuję się św. rodzinnymi.
Zgodnie z Art. 25 ust. 9
(...) Odsetki są naliczane od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty świadczenia wychowawczego do dnia spłaty.
Zobowiązałam wnioskodawcę do spłaty nienależnie pobranej kwoty, a następnie wyliczyłam odsetki od każdego 500+ do dnia spłaty i wysłałam pismo o odsetkach, które muszą wpłacić.
Czyli zrobiłam źle?
Jak ci zwróciła powiedzmy 2tys to podzielić tą wpłatę częściowo na należność główną a częściowo na odsetki (które i tak wiesz ile wynoszą).
Na przyszłość może warto się umówić z taką osobą kiedy "chce" wpłacić i wyliczyć odsetki na ten dzień wcześniej i podać jej sumaryczną kwotę do wpłaty.
"Nie musimy zwracać tych pieniędzy do BP, no były to nienależnie pobrane za rok 2018 i w 2018 roku byl zwrot"
to dopiero niedobrze. A odsetki do BP nieprzesłane...
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare