Wierzycielka złożyła wniosek o FA bez zaświadczenia, wysłałam wniosek do komornika o wydanie zaświadczenia i komornik odpisał mi, że nie minęło jeszcze dwa miesiące od wszczęcia postępowania odnośnie tego dłużnika. Co powinnam zrobić z tym wnioskiem?
Rozumiem, że osobą uprawnioną do alimentów jest osoba, która ma zasądzone alimenty i egzekucja ich okazała się bezskuteczna tylko tyle, że składając wniosek o FA osoba ta powiedziała mi, że od trzech miesięcy nie dostaje alimentów i nie umiała wskazać dokładnej daty kiedy zgłosiła się do komornika. Po wniosku o wydanie zaświadczenia do komornika dopiero wiedziałam, że ta egzekucja na dzień dzisiejszy nie jest bezskuteczna. Zastanawiam się tylko co powinnam zrobić dalej, zostawić wniosek bez rozpatrzenia czy znając datę kiedy będzie możliwość otrzymania zaświadczenia o bezskuteczności zawiesić to postępowanie?
Jaką masz gwarancję, że egzekucja nie stanie się skuteczna do tego momentu? Na dziś masz wnioskodawcę, który nie spełnia przesłanek i tego się trzymaj.