Brak zgody na usługi opiekuńcze - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 27 sie 2015, 14:55

Mam taką sytuację - daleka krewna mieszkająca w innej gminie zwróciła się z formalnym wnioskiem o przyznanie usług opiekuńczych starszej osobie, która jednak nie wyraża zgody na te usługi (ani nawet na wywiad, oświadczenia też nie chce napisać). Inna sprawa, że naprawdę usług opiekuńczych nie potrzebuje, no poza okresem zimowym, ale póki co pomagali całkiem przyzwoici jej sąsiedzi. Jak myślicie, co zrobić w tej sytuacji - odmowę, ale kto tu jest stroną? Czy umorzyć postępowanie jako jako bezprzedmiotowe na podst. art. 105 kpa.?
Sławek

Napisano: 27 sie 2015, 19:44

Umorzyć decyzją
kizia

Napisano: 28 sie 2015, 11:07

No też doszedłem do wniosku, że tak by trzeba było zrobić, tylko na kogo ta decyzja o umorzeniu?
Na tę - niedoszłą - podopieczną? W końcu to jej dotyczy.
Ale tę wnoszącą tez by trzeba było jakoś poinformować. Wysyłać jej decyzję o umorzeniu?
Niby logiczne, ale na tej zasadzie ja mógłbym się zwrócić o zasiłek celowy dla Iksińskiego, załóżmy, że Iksiński wcale się temu nie sprzeciwia, ale ma przekraczający dochód. I co, ja jako wnioskodawca dostałbym decyzję odmowną, w której uzasadnieniu byłoby napisane, że Iksiński nie kwalifikuje się do celówki z powodu dochodu wynoszącego tyle a tyle... Ciekawe by to było :)
Sławek

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x