Braki w PESEL wnioski UKR - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 15 kwie 2022, 7:45

Powiedzcie jak robicie w przypadku, gdy w rejestrze PESEL nie ma danych matki lub ojca? Czy wzywacie do przedłożenia przetłumaczonych na język polski aktów urodzenia tak żeby można było zidentyfikować dane rodziców?
Czytelniczka
Praktykant
Od: 15 kwie 2022, 7:29
Zajmuję się: ŚR,ŚW

Napisano: 15 kwie 2022, 9:14

przymierzam się do tego.
Tam gdzie są dane przynajmniej matki to odpuszczam
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2022, 9:41

Czyli jak w PESEL są dane matki, a ojca nie ma to wtedy nie wzywacie? A jak nie ma ojca i matki to wzywacie, tak to rozumieć? Bierzecie jakieś dodatkowe oświadczenie w tej kwestii?
Czytelniczka
Praktykant
Od: 15 kwie 2022, 7:29
Zajmuję się: ŚR,ŚW

Napisano: 15 kwie 2022, 9:51

jak mam dane matki i jest mężatką to mnie dane ojca w sumie nie interesują. Zarówno Polki jak i Ukrainki. Tylko samotna ma obowiązek zasądzenia alimentów
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2022, 10:39

Też nad tym się męczę ale jak widziałam wniosek o nadanie numeru pesel to tam jest miejsce na nazwisko i imię matki i ojca, jak my pozyskujemy dane pesel to dziecko wpisane ma jako nazwisko obecne matki jako rodowe a matka rodowego oczywiście nie ma. Spec ustawa - rejestracja pesel nie potwierdzi nam rodziców dokładnie jak naszym rodakom. Według spec ustawy dla UA obywatel Ukrainy ma mieć pesel i ukr , a nasza ustawa - wniosek zawiera informacje niezbędne do ustalenia składu rodziny - nigdzie nie ma że ma potwierdzić aktem urodzenia, wpisuje więc że ona to matka dziecka i co ?? Przekonuje się że musi mi to wystarczyć !!
Co wy o tym myślicie
renulka
Starszy referent
Od: 04 sie 2017, 8:28
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo

Napisano: 19 kwie 2022, 9:44

W naszym wniosku Pani nam oświadcza pokrewieństwo i stan cywilny. W rejestrze PESEL nie są takie dane uzupełniane.
paulina.w224
Praktykant
Od: 07 kwie 2022, 12:28
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x