U nas Panie oświadczają że pobierają zasiłek macierzyński na dzieci do 3 roku życia i też się zastanawiamy co mamy zrobić i twierdzą że to nie są świadczenia rodzinne że na Ukrainie nie ma czegoś takiego.
na lexie znalazłam:
Zgodnie z art. 7 pkt 6 u.ś.r. zasiłek rodzinny nie przysługuje, jeżeli członkowi rodziny przysługuje na dziecko zasiłek rodzinny za granicą, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
Jeżeli obywatel Ukrainy, składając wniosek o ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych, oświadczy, że pobiera w Ukrainie zasiłek na dziecko od urodzenia do ukończenia przez dziecko 3-go roku życia, to świadczenie to należy potraktować jako świadczenie rodzinne. W przypadku złożenia oświadczenia o pobieraniu zasiłku na dziecko w Ukrainie, zasiłek rodzinny nie będzie przysługiwał.
A jeśli mam Panią z trójką dzieci i na jedno tylko pobiera zasiłek z Ukrainy to na pozostałe powinnam jej przyznać ?
Jeśli Ukraina nie podlega koorydynacji, to czy ten przepis stosujemy?
a czy o tym świadczeniu, które pobierają na dziecko do 3 r.ż. możemy powiedzieć, że to coś na zasadzie naszego zasiłku macierzyńskiego? A nie świadczenia socjalne? i czy możemy to liczyć jako dochód za rok bazowy czy dochód uzyskany?
Wszystko zależy co wpisze w oświadczeniu, jeżeli wpisze,że to zasiłek macierzyński i obierała go w r. to wpisuje to jako dochód w oświadczeniu o dochodach nieopodatkowanych, a jak otrzymała go po roku bazowym to uzysk z klejonego miesiąca. jak napisze, że jest to świadczenie socjalne tożsame do naszych świadczeń rodzinnych to odmowa.
Pani pobiera rentę na niepełnosprawnego syna w Ukrainie - czy to jest świadczenie które mamy potraktować też jako zasiłek rodzinny za granicą i odmówić zasiłku rodzinnego u nas?
Moje pytanie do ministerstwa
Mam taką sytuację. Pani ma jedno z dzieci w wieku 9 m-cy i mówi, że ma na Ukrainie takie coś jak nagroda za urodzenie płatne przez 3 lata. Wychodzi w przeliczeniu ok. 100 zł/mies. , co to za świadczenie? Złożyła u mnie na zasiłek rodzinny i rodzicielskie. czy to świadczenie co otrzymuje traktujemy jako świadczenia rodzinne?
Odpowiedź z ministerstwa:
Nas nie interesują świadczenia pobierane na terenie Ukrainy. Ustawa z 12 marca 2022 w art. 26 przyznaje prawo do świadczeń rodzinnych na zasadach i w trybie określonym w tej ustawie z wyłączeniem wymogu posiadania karty pobytu z adnotacją „dostęp do rynku pracy”. Jeśli klientka oczekuje, że do zasiłku rodzinnego i świadczenia rodzicielskiego dołożymy odpowiednik jej świadczenia na terenie Ukrainy, to bezzasadnie. Natomiast jeśli podała tę informację w celu ustalenia dochodu, to nie ma powodu do wliczania (można uważać za dochód utracony).