ój nie hańba, nie hańba. Pracownicy MOPS wiedza najlepiej ilu jest naciągaczy, i zwykłych oszustów. Przykładów co nie miara, sami często przymykamy oczy bo mało kto by się ostał a i 3% wynosiło by niewiele. Takie no szo - pracowała 3 dni, przedtem nigdy przedtem. Musiała zrezygnować i takie tam. Gania po mieście, bynajmniej bez mamy.Przepisy nie określają ile mam przed ta rezygnacją pracować, więc po co mam udowadniać, że umowa pozorna, próba wyłudzenia i takie tam. Płacę i aby w dokumentach było ok. Inaczej to trzeba się żreć z połową miasta, I po co. Ołówki będę z domu przynosić? Wg mnie co do ŚP - temu taka wrzawa z obawy przed stopniami samodzielności.Wykasowane zostałoby co najmniej 70%. Mamy taką np u nas - baba demon które się nie urodzi ma zaraz orzeczenie na świadczenie, a dzieci jak malowane, ale ona jak zawiszczy to wszystko dostanie, trzęsie całym miastem, skarży wszystko i wszystkich. I ja mam z nią się drzeć. Szkoda zdrowia i siły a siły i zdrowia trzeba dużo aby w tym bajzlu pod nazwą ŚR wytrzymać.
prawda jest taka, że pomoc powinna trafiać do tych najbardziej potrzebujacych. Taka pani celebrytka hartwich z jednej strony lansujaca się na fejsie zdjeciami z chorwacji w telefonem za 2 tys przy uchu a z drugiej krzyczaca do Tuska \"Pan zabija nasze dzieci\" brzmi poprostu wyjatkowo obłudnie. Bo sadząc po tych fotkach to podstawowe potrzeby jej rodzina ma zapewnione. Dlaczego matka zdrowego dzicka pracujaca za min. płace w fabryce na umowie smiecowej ma się jeszcze skąłdac płacąc podatki na te wycieczki płaczacej do kamery na zawołanie celebrytki.
\"Iwa skoro tak to łamiesz prawo, dlaczego wypłacasz ŚP sama się nie slyszysz bo gdyby się nie nalezalo to ty bys nie przyznala co ? \" - powiedz to w SKO, które np. u nas przyznało zas, rodz w przypadku przekroczenia kryterium o 0,76 zł - ich zdaniem \"sytuacja rodziny jest trudna a instytucje państwowe mają działać dla dobra obywateli\".
Albo przykład 2 - SKO przyznaje szo w przypadku gdzie osoba nigdy w życiu nie pracowała a co ważniejsze nawet w PUP nie była zarejestrowana.
Przykład nr 3 - SKO przyznaje urlop wychowawczy kobiecie zatrudnionej dnia 23 lipca (urlop od tego samego dnia) imo, że przed tem kobieta była zatrudniona w latach 2003-2006. Mądrale stwierdzili, że posiada łącznie 6 miesięczny okres zatrudnienia.
Starczy, czy jeszcze.....
Jak Polak Obywatel coś oświadczy to jest święte i czego mam się czepiać. Jak mówi, ze się opiekuje, to się opiekuję gdzieś bym śmiała podważyć owo oświadczenie.