Byl opeikun prawny a matka juz pelnoletnia becikowe - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 21 gru 2009, 17:00

witam

Mam takie pytanie urodzilam corke w lipcu moj tata byl opiekunem prawnym wiec zlozyl wszystkie dokumenty o becikowe natomiast wnioek nie zostal rozpatrzony bo urzad chcial wniosek z sadu nie prawnego opiekuna a pelnego czy cos takiego i dokument przyszedl w dniu moich urodzin okazalo sie ze moj tata nie moze juz skladac wniosku o becikowe bo ja mam skonczone 18 lat i to ja musze juz od poczatku sama skladac, aktualanie czekam na dowod i skladam juz wszystko ja jako matka .I pytanie dotyczy poniewaz skladam wniosek po 1 listopada wiec musze miec zaswiadczenie lekarkie ze bylam pod opieka w ciazy ale lekarz wypisal mi miedzy 10/11 tygodniem ciazy ze bylam czy przysluguje mi becikowe w takim razie?? (na karcie ciazy mam napisane 1 badanie poloznice 8 tydz ciazy) ale lekarka nie wypisze mi ze bylam w 8 tyg bo ona mi miedzy 10/11 tyg zakladala karte i wpisala mi tak jak zakladala karte i inaczej nie pisze .czy dostane to becikowe w takim razie?
~Aśka

Napisano: 21 gru 2009, 17:01

moze poprostu do becikowe mam dolaczyc jeszcze ksero karty ciazy czy cos??
~Aśka

Napisano: 22 gru 2009, 10:56

jezeli lekarz nie wpisze ci na zaświadczeniu ze byłes przed 10 tygodniem to nie dostaniesz becikowego musi byc zaswiadczenie nie karta ciązy
~xx

Napisano: 22 gru 2009, 11:04

a co to za lekarka. jak miałaś pierwsze badanie w 8 tygodniu ciąży to znaczy że od 8 tygodnia ciąży pozostawałaś pod opieką lekarską - niestety ale zaświadczenie musi być
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 22 gru 2009, 11:29

mam zaswiadczenie ale napisane ze miedzy 10/11 tyg bylam pod kontrola i chce sie dowiedziec czy dostane ?
~Aśka

Napisano: 22 gru 2009, 11:52

nie
~madzia

Napisano: 26 gru 2009, 10:59

A na jakiej podstawie mówicie dziewczynie,że nie dostanie?
Rozporządzenie mówi, że kobieta powinna pozostawać pod opieką lekarza od 10 tygodnia ciąży. Skoro posiada zaświadczenie ,że pozostawał pod opieką od 10/11 tygodnia, czyli jest to prawidłowe zaświadczenie. 10 tydzień ciąży trwa do 11 tygodnia czyz nie? Kobieta mogła trafić do lekarza pod koniec 10 tygodnia ciąży, ale nadal wg rozporządzenia pozostawała pod opieką lekarską od co najmniej 10 tygodnia ciązy.
~gabi

Napisano: 26 gru 2009, 11:04

Gdyby na zaświadczeniu było wpisane ,że pozostawała pod opieką od 11/12 tygodnia, wtedy nie mamy do czynienia z co najmniej od 10 tygodnia.
Rozporządzenie nie mówi \" przed 10 tygodniem\" tylko mówi \" co najmniej od 10 tygodnia\" a to zasadnicza różnica.

-co najmniej: minimalnie, najmniej, przynajmniej
~gabi

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x