mężatka-konkubent - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 22 gru 2009, 14:03

Mężatka składa wniosek o becikowe. Ojcem dziecka jest konkubent, natomiast w akcie urodzenia wpisany mąż. W oświadczeniu napisała że ojcem dziecka jest konkubent, bo rozwód z mężem był w Niemczech i nie jest on zalegalizowany w Polsce.
Czy od razu dać odmowę czy wezwać do dostarczenia dowodu tożsamości?
~ola2

Napisano: 22 gru 2009, 14:34

na jakiej podstawie ta odmowa?
~ja

Napisano: 22 gru 2009, 16:29

czyli wezwać ja do dostarczenia dowodu tożsamości męża, który de facto nie jest ojcem dziecka?
~ola2

Napisano: 22 gru 2009, 17:05

nie, masz jej oświadczenie że ojciec dziecko (ten z odpisu aktu urodzenia) nie jest ojcem i albo po prostu przyznajesz ten becik, albo możesz zawiesić postępowanie do czasu ustalenia ojcostwa przez \"biologicznego\" ojca. jak dla mnie wystarczy jej oświadczenie.
~ja

Napisano: 22 gru 2009, 17:22

a ja nie biorę dowodów osobistych od obojga rodziców no bo po co. u mnie do wniosku o becik wnioskodawca musi przedłożyć zaświadczenie z gminy gdzie ma stały meldunek jeżeli nie są z mojej gminy. jeżeli nie ma zaświadczenia to sama występuje do obcej gminy o nie
wnioskodawca we wniosku o becik wpisuje dane drugiego rodzica i wystarcza
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2013, 21:00

Witam.
Jestem w konkubinacie z partnerką która jest mężatką, od 4 lat jest w separacji niefaktycznej. Z naszego związku jest dwoje dzieci, starsza córka ur. w 02.2011r. ma nazwisko moje (zmienione po zaprzeczeniu ojcostwa męża partnerki). Młodsza córka ur.02.2013r.jeszcze nie ma zmienionego nazwiska. Staramy się teraz o becikowe i dodatki związane z dziećmi, ale cały czas jesteśmy odsyłani,bo papiery jakie składamy są niewystarczające,ponieważ potrzebne są dochody męża partnerki z którym jest w separacji niesądownej od 4 lat i z tego powodu wstrzymano równierz zasiłek rodzinny na starszą córkę który był pobierany od ponad 2 lat. Czy jest to możliwe że partnerka która nie żyje z mężem musi podawać jego dochody skoro z nim nie mieszka i nie utrzymuje żadnych kontaktów.
~patariatos

Napisano: 26 kwie 2013, 14:07

oczywiście ,że musi podać dochody męża, uważam, że przez 4 lata to juz mogła orzec sądownie separację i nie było by problemu.
~ola

Napisano: 27 kwie 2013, 10:47

Ale separacja też nic nie da, twierdzą że musi być rozwód i to prawomocny, a wiadomo ile sie na niego czeka.
~patariatos

Napisano: 08 maja 2013, 14:52

separacja też może być ale sądownie
~Martina

Napisano: 08 maja 2013, 15:28

To niech Pan złoży wniosek chyba, ze też jest Pan zonaty. Stan cywilny wnioskodawcy bierze się pod uwage.
~Algar

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x