Cech Rzemiosł Różnych a ZR - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 25 maja 2015, 9:38

chłopak został wyrzucony ze szkoły zawodowej w grudniu 2015r., a zatem rodzinne przyznałam do uzyskania pełnoletności. 18 lat skończył w kwietniu 2015r., obecnie odbywa przygotowanie zawodowe na podstawie umowy o pracę z pracodawcą za pośrednictwem Cechu Rzemiosł Rożnych. Czy takier przygotowanie można nazwać szkołą?
ruda21

Napisano: 25 maja 2015, 9:46

tu odpowie tylko giertych
Gość

Napisano: 25 maja 2015, 9:56

A gdzie ja go teraz znajdę??? ;)
ruda21

Napisano: 25 maja 2015, 10:03

raczej tak ale zawsze możesz wystąp z zapytaniem do szkoły
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2015, 10:07

Cech Rzemiosł Różnych jest społeczno-zawodową organizacją rzemiosła zrzeszającą na zasadzie dobrowolności zakłady rzemieślnicze oraz małe przedsiębiorstwa różnych branż jak dla mnie raczej nie jest szkolą która realizuje obowiązek szkolny.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2015, 10:10

Elmer pisze:raczej tak ale zawsze możesz wystąp z zapytaniem do szkoły
A to mnie Elmer zaskoczyłeś... Ja raczej bym obstawiała, że nie jest "szkołą" w rozumieniu naszej ustawy.
ruda21

Napisano: 25 maja 2015, 10:14

Dorcia82 pisze:Cech Rzemiosł Różnych jest społeczno-zawodową organizacją rzemiosła zrzeszającą na zasadzie dobrowolności zakłady rzemieślnicze oraz małe przedsiębiorstwa różnych branż jak dla mnie raczej nie jest szkolą która realizuje obowiązek szkolny.
No tak tylko nasza ustawa nic nie mówi na temat "obowiązku szkolnego", bo gdzie to obowiązek w przypadku 18-latka. Musi się uczyć w szkole, w tym przypadku ponadgimnazjalnej
ruda21

Napisano: 25 maja 2015, 10:35

szkole – oznacza to szkołę podstawową, gimnazjum, szkołę ponadpodstawową i ponadgimnazjalną oraz szkołę artystyczną,w której realizowany jest obowiązek szkolny i obowiązek nauki, a także specjalny ośrodek szkolno--wychowawczy, specjalny ośrodek wychowawczy dla dzieci i młodzieży wymagających stosowania specjalnej organizacjinauki, metod pracy i wychowania oraz ośrodek umożliwiający dzieciom i młodzieży upośledzonym umysłowo w stopniu głębokim realizację obowiązku szkolnego i obowiązku nauki;
Dorcia82
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2015, 10:41

obowiązek szkolny i obowiązek nauki to dwa różne pojęcia
Ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty określa górną granicę wieku - 18 lat, do którego nauka w Polsce jest obowiązkowa.
1.1. Obowiązek szkolny dziecka rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego, w roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 6 lat, oraz trwa do ukończenia gimnazjum, nie dłużej niż do 18 roku życia.
1.2. Obowiązek nauki dziecka rozpoczyna się od ukończenia gimnazjum oraz trwa nie dłużej niż do ukończenia 18 roku życia.

Obowiązek nauki spełnia się po ukończeniu gimnazjum przez:

uczęszczanie do publicznej lub niepublicznej szkoły ponadgimnazjalnej,

uczęszczanie na zajęcia realizowane w formach pozaszkolnych w placówkach publicznych i niepublicznych posiadających akredytację,

uczęszczanie na zajęcia realizowane w ramach działalności oświatowej prowadzonej przez osoby prawne lub fizyczne, dla której uzyskały akredytację,

realizowanie przygotowania zawodowego u pracodawcy,

uczęszczanie do szkoły za granicą lub przy przedstawicielstwie dyplomatycznym innego państwa w Polsce,

uczęszczanie do szkoły wyższej, kiedy uczeń ukończył gimnazjum przed ukończeniem 18 roku życia

Dodatkowo zaznaczam, że podany wyżej zapis przez dorotę należy odczytywać tak:
"szkołę artystyczną,w której realizowany jest obowiązek szkolny i obowiązek nauki"

tu jest link do czegoś podobnego:
https://www.rsz.konin.pl/nabor-do-szkoly
Istotne jest wiec ustalenie statusu tej osoby. Wysłałbym zapytanie do nich czy on jest uczniem.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2015, 10:43

oraz szkołę artystyczną, w której realizowany jest obowiązek szkolny i obowiązek nauki,

Przepraszam dokładnie tak jak Elmer zagapalowałam się . Trzeba sprawdzić czy ma status ucznia czy przypadkiem nie jest to kurs.
Dorcia82
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x