kolejność alimentacyjna - rozstrzygnięcie SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 25 maja 2015, 9:36

SKO napisało nam, że w SZO obowiązuje kolejność alimentacyjna, wnioskował syn na ojca żona żyje ma umiarkowany stopień, SKO stwierdziło, że synowi nie przysługuje, bo jest żona a małżonek jest pierwszą osobą z kręgu zobowiązanych do alimentacji, powołują się na jakiś druk sejmowy nr 3393/IV kadencji str. 16 - ja tam nic nie widzę na ten temat i odwołują do komentarza M.Andrzejewski, do art. 130 Kodeks rodzinny i opiekuńczy - nie mam czasu żeby to przejrzeć, bo za chwile zaczynam urlop ;) ale może ktoś by chciał poczytać i wytłumaczyć mi o co im chodzi ? ;)
Napisali, że jeżeli stan zdrowia małżonki nie pozwala uczynić zadość swemu obowiązkowi i opiekować się mężem powinna wystąpić o znaczny stopień niepełnosprawności i wtedy byłby to dokument na dowód tej okoliczności ;)
Nadmieniam tylko, że odwołanie dotyczyło przekroczenia dochodu i utrzymali w mocy ale dopisali jeszcze to o kolejności alimentacyjnej ... to jak się mają do tego teraz wnuczki itd. ? interpretacja SKO wydaje się być abstrakcją dla mnie powoływanie na jakieś druki z 2004r.
Do zobaczenia za tydzień ;)
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 28 maja 2015, 11:12

Czy mogłabyś wrzucić swoje uzasadnienie w związku z przekroczeniem dochodu na SZO, mam taka samą sytację i nie moge się zebrać co do tej decyzji a Twoja jest utrzymana przez SKO - to jest ok, z góry bardzo dziękuję.
Gość

Napisano: 28 maja 2015, 11:17

jakie SKO tak "mądrze" uzasadnia?
olga123
Stażysta
Od: 09 kwie 2014, 8:58
Zajmuję się:

Napisano: 28 maja 2015, 12:17

I powiedzcie , czy nie można " oszaleć" - jak to się ma do " Komunikatu MPIPS z dnia 20.02.2015 r dotyczącego kolejności ubiegania się o SZO , wg komunikatu czyli Ministerstwa kolejność obowiązuje tylko przy świadczeniu pielęgnacyjnym
bb1

Napisano: 28 maja 2015, 12:52

Komunikaty MPiPSu to makulatura, od zawsze.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2015, 7:41

Rozstrzygnięcie do przewidzenia. Komunikaty MPiPS sprawdzają się wyłącznie gdy nie podlegają weryfikacji w toku kontroli instancyjnej. :lol:
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2015, 14:59

To co ja mam zrobić jak mam przyznane SZO wnuczka na babcię i brat na brata, przy oświadczeniach osób zobowiązanych do alimentacji, że nie mogą sprawować opieki i osoba którą się opiekują też to potwierdziła????
Aanib

Napisano: 29 maja 2015, 15:42

Nic.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2015, 16:33

Makulaturą to jest to orzeczenie sądu. Odkąd istnieje szo żadnej kolejności alimentacji nie stosuje bo nic na ten temat nie ma w art. 16a. Tyle w tym temacie mam do powiedzenia. I nie zamierzam co chwila wymyslac kolejnych powodów, których nie ma wskazanych w ustawie o śr, do odmowy przyznania komuś swiadczeń rodzinnych licząc na to że to może uchowa sie w odowłaniu i jakis sąd potwierdzi takie wymysły, bo tyle bzdur co sie juz naczytałam w wykonaniu sko i wsa przez ostatnie 11 lat to juz zliczyc ciężko.
Ale oczywiście kazdy robi jak chce.
anikaśr

Napisano: 01 cze 2015, 9:07

anikaśr pisze: Odkąd istnieje szo żadnej kolejności alimentacji nie stosuje bo nic na ten temat nie ma w art. 16a. Tyle w tym temacie mam do powiedzenia.
(...)
Ale oczywiście kazdy robi jak chce.
Owszem jest, poprzez bezpośrednie odwołanie do krio. Niemniej, MPiPS dał wszystkim alibi swoim komunikatem, więc rzeczywiście każdy robi jak chce.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x