Choroba opiekuna a ŚP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 20 sty 2022, 15:11

Witam, mam taką sytuację:
Pani pobiera świadczenie pielęgnacyjne z tytułu opieki nad niepełnosprawnym synem.
Jakiś miesiąc temu Pani się rozchorowała i jej stan zdrowia pogorszył się do tego stopnia, że nie jest w stanie tej opieki sprawować (mam kartę wypisową ze szpitala, zaświadczenie lekarza, że Pani wymaga opieki osób drugich).
Mam też to wszystko potwierdzone wywiadem z OPS.

Czy są to wystarczające podstawy do uchylenia prawa do świadczenia pielęgnacyjnego w związku z zaprzestaniem sprawowania bezpośredniej opieki przez Panią?

Wydaje mi się, że tak, jednak nie ma takiego art. w ustawie, który bezpośrednio mówiłby, że śp w takim przypadku nie przysługuje i dlatego też się waham.
halinkaGOPSIK
Praktykant
Od: 05 kwie 2017, 11:09
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, 500+

Napisano: 21 sty 2022, 10:19

a może wszczęcie postępowania , zawiadomienie strony wezwanie do zlozenia wyjasnien

odnośnie takich osób sprawujących opieke to jest jakiś limit rozsądny do pobierania wgzlędem wieku osoby sprawującej opiekę
np pani 80 lat ( pobiera swiadczenie od 12 lat ) malo tego ZUS karze placic skladki bo pani nie ma wymaganych okresow w zus
kobieta ledwo chodzi to ja nie wiem jak ona sprawuje te opieke nad synemale zadnych negatywnych sygnalow z srodowiska nie mamy wiec nalezy placic?
Georgina
Referent
Od: 03 gru 2018, 19:21
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 24 sty 2022, 10:38

halinkaGOPSIK pisze:
20 sty 2022, 15:11

Wydaje mi się, że tak, jednak nie ma takiego art. w ustawie, który bezpośrednio mówiłby, że śp w takim przypadku nie przysługuje i dlatego też się waham.
Ależ jest taki artykuł :) Konkretnie art. 17 ust. 1, który mówi, że świadczenie pielęgnacyjne przyznaje się odpowiednim osobom, jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia w celu sprawowania opieki nad osobą niepełnosprawną.
Pani tego celu nie wypełnia więc świadczenie należy uchylić.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2022, 10:44

i kiedyś tam zrezygnowała ;) każdy ma prawo zachorować. I jeśli niezdolność do sprawowania opieki nie ma charakteru długotrwałego i nieodwracalnego to my nic nie robimy z SP.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x