zaświadczenie do świadczenia "Za życiem" - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 21 sty 2022, 9:51

Witam, Pani złożyła wniosek o świadczenie "Za życiem".

Załączyła zaświadczenie wystawione przez lekarza specjalistę ginekologii i położnictwa
z dopiskiem że zaświadcza o zdiagnozowaniu w okresie prenatalnym ciężkie i nieodwracalne uszkodzenie pod postacią nerki wielotorbielowatej oraz o powstałej w okresie prenatalnym wadzie pod postaci atrezji dróg żółciowych.
Czy musi być dokładny zapis jak w ustawie?

Pieczątka na zaświadczeniu: Centrum Medyczne Spółka partnerska (nie ma w rejestrze umowy z NFZ), a jak sprawdzić czy dany lekarz ma zawartą umowę z NFZ o udzielanie świadczeń zdrowotnych? Bo ten sam lekarz może pracować np. w szpitalu i prywatnie przyjmować?
aulin
Stażysta
Od: 07 gru 2020, 20:53
Zajmuję się: Św

Napisano: 21 sty 2022, 10:27

Czy musi być dokładny zapis jak w ustawie?
Ja wymagam, żeby było napisane, jak w ustawie, nie mam nawet opcji na druku, że wpisują nazwę choroby, bo po co. Ja nie jestem lekarzem, ja nie wiem, czy nerka wielotorbielowata i artezja dróg żółciowych to ciężka i nieodwracalna choroba zagrażająca życiu.
jak sprawdzić czy dany lekarz ma zawartą umowę z NFZ o udzielanie świadczeń zdrowotnych
No jak dla mnie to wezwać o dostarczenie zaświadczenia z odpowiednią pieczątką lekarza. jeżeli w rozporządzeniu czy ustawie jest, że "Wystawia lekarz ubezpieczenia zdrowotnego w rozumieniu ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych", to taki lekarz ma wystawić i to ma być zawarte na zaświadczeniu. Jeżeli ma inną praktykę i podpisaną umowę z NFZ to ma i inną pieczątkę.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 21 sty 2022, 12:53

Dzięki. Czyli powinnam Panią wezwać do dostarczenia odpowiedniego zaświadczenia wystawionego przez lekarza ubezpieczenia zdrowotnego?
aulin
Stażysta
Od: 07 gru 2020, 20:53
Zajmuję się: Św

Napisano: 21 sty 2022, 13:23

Tak, wezwać :)
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x