chorobowe 35 dni a z-3 - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 09 maja 2017, 13:08

mam pytanie, 02.05.2017 r. dostałam od pracownika chorobowe na 35 dni. kiedy wysyłam do zus druk z-3, w ciągu 7 dni od otrzymania czy przed upływem 33 dnia chorobowego? i czy jest na to przepis?
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2017, 14:04

Na pytanie “kiedy należy złożyć ZUS Z-3 w ręce pracodawcy” odpowiedzi należy szukać w art. 62 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa. Artykuł ten mówi, iż obowiązkiem ubezpieczonego (tu: pracownika) jest dostarczenie płatnikowi (tu: pracodawcy) zaświadczenia lekarskiego o niezdolności do pracy w ciągu 7 dni od daty jego otrzymania.
Kompletując dokumenty dla ZUS-u, pracodawcy (ponieważ to oni dopełniają pozostałych obowiązków) powinni zwrócić uwagę na:
• oznaczenie zaświadczenia lekarskiego datą otrzymania od pracownika, informacją, czy nadal trwa tytuł ubezpieczenia chorobowego oraz pieczątką i podpisem pracodawcy,
• niezwłoczne przekazanie oryginału zaświadczenia lekarskiego wraz wypełnionym odpowiednim drukiem ZUS Z-3,
• zachowanie kopii przekazanego do ZUS-u zaświadczenia lekarskiego oraz druku ZUS Z-3 przez okres 5 lat.
Powyższa procedura wygląda nieco inaczej w sytuacji, w której na podstawie jednego zwolnienia pracownik otrzymuje wynagrodzenie chorobowe najpierw od pracodawcy, a następnie zasiłek z ZUS-u. Zmienia to:
“niezwłoczne przekazanie oryginału zaświadczenia lekarskiego wraz wypełnionym odpowiednim drukiem ZUS Z-3” na: “przekazanie oryginału zaświadczenia lekarskiego wraz wypełnionym odpowiednim drukiem ZUS Z-3 dopiero po wypłaceniu wynagrodzenia”.
Powyższa zasada obowiązuje także wtedy, gdy jedno zwolnienie uprawnia do zasiłku chorobowego płatnego najpierw przez pracodawcę, a następnie przez ZUS, czyli po ustaniu stosunku pracy.
margo2
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 8:20
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2017, 14:26

dziękuję bardzo
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU