Moje pytanie dotyczy skierowania do dpsu osoby chorej psychicznie mającej żonę i dzieci, czy ośrodek ma wystąpić z wnioskiem czy najpierw należałoby wystąpić o ubezwłasnowolnienie i ustanowienie op.prawnego może ktoś miał podobną sprawę, nadmieniam że jedno z dzieci bardzo mocno naciska abyśmy jako ośrodek się tym zajęli
mam taka pania u siebie, która nie wyrażała zgody na umieszczenie zgodnie z opinią lekarza prowadzącego (psychiatry) i zebranej dokumantacji medycznej, więc kierownik ośrodka ( choć nie widze przeszkód by było to, któres z dzieci) wystąpił do sądu o wydanie postanowienia, o umieszczeniu.....procedura ubezwłasnowolnienia trwa b. długo minie kolejne pół roku i itak opiekun prawny musi uzyskać zgodę sądu żeby umieścić swojego podopiecznego w dps, więc kolejne 3 miesiące, później zacznie się szukanie miejsca co też troche trwa. Jak będzie decyzja sądu i uruchomi się procedurę ze znalezieniem miejsca wtedy można wystąpić o ubezwłasnowolnienie bo jest to jak najbardziej zasadne. Tyle z mojego doświadczenia Pozdrawiam