gdzie umiescic w dps? pomocy - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 20 sty 2009, 11:00

witam
w lipcu 2008 opiekun osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej zwrócil sie o umieszczenie swej siostry (osoby intlektualnie i przewlekle chorej psychicznie - znaczne upośledzenie umsyłowe od urodzenia, zespoł schizofrenoidalny) w dps z uwag iż nie jest w stanie dłuzej sprawowac nad nią opieki (jest osobą starszą ,schorowaną -przebyte wiele operacji po raku przewodu pokarmowego) , pod koniec grudnia udało załtwic mu się juz wszystkei foramlności (zaśwaidczenia lekarskie i zgoda sądu na umieszczenie w dps) , na poczatku stycznia wysłaliśmy dokumentacje do pcpr - odpisali nam że ich teren nie obejmuje dps dla kobiet chorych psychicznie , kazali do mopsu odeslac - w mopsie odpisali nam ze jednyny dps dla tego rodzaju osob na ich terenie nie ma spełnionej standaryzacji i dziala na podstawie zezwolenia warunkowego, (2008-2010) i nie możemy tam podopiecznej skierowac. Co robic w takiej sytuacji, gdzie umiescic podopieczna , gdzie w takim wypadku dokumnety wysłać do jakiego mops/pcpr nasz powiat odpada. co teraz? sytuacja wyamga naszego pospiechu bo podopieczny nie jest w stanie już dłużej sprawowac opieki , jego stan zdrowotny jest b.zły.
~v4v

Napisano: 20 sty 2009, 20:20

świadczenie w postaci umieszczenia w domu pomocy społecznej przyznaje ośrodek pomocy społecznej właściwy ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegajacej sie (w przypadku gdy opiekun prawny ma inny adres to właściwy jest - chyba, a jak sie mylę poprawcie mnie- ośrodek włąściwy dla miejsca zamieszkania opiekuna. Osrodek pomocy społecznej lub miejski ośrodek pomocy społecznej lub miejski ośrodek pomocy rodzinie. I tam muszą wydać decyzję - albo odmowną jeśli uważają ze takie siadczenie jest zbedne, albo kierującą , to w ops/mops/mopr powinni pomóc znaleźć miejsce.............................

ale się napisałam, potem wczytałam sie jeszcze raz, czy Ty jesteś pracownikiem socjalnym czy kimś z rodziny????
Jak z rodizny to to wyzej dot. ciebie, jeśłi pracownikiem socjalnym - internet/ksiażka telefoniczna i trzeba dzwonić, szukać, pytać. Na stronach urzedów wojewódzkich są publikowane \"zbiorcze\" zestawienia dps-ów.
~maria

Napisano: 21 sty 2009, 9:34

nigdzie w naszym województwie nie ma wolnych miesjc dla tego typu osób
~v4v

Napisano: 21 sty 2009, 10:50

O jakie woj. chodzi ?
~Jola

Napisano: 21 sty 2009, 15:52

podkarpackie, obdzwonilismy wszuystkich z listy wojewody (wykaz wolnych miejsc w dps ktore maja zgode wojewody) stan na 31.12.2008
~v4v

Napisano: 23 sty 2009, 13:34

jestem w podobnej sytuacji, w moim województwie nie ma miejsca dla takiej osoby, sama rozpoczęłam poszukiwanie dps, ponieważ można szukać miejsca po całej Polsce, potem informuję osobe z MOPSu o znalezieniu miejsca, podaję jej adres i ona wysyła tam dokumenty.
~Monika

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x