Ciągłość orzeczenia - zmiana zasad - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 16 lut 2017, 10:48

Witam wiem że temat ciągłości orzeczeń był już wałkowany wielokrotnie ale mam problem ze studentką. Złożyła wniosek o dof. do studiów we wrześniu 2016, orzeczenie miała ważne do 31 grudnia 2016 r. wniosek o wydanie nowego orzeczenia złożyła 13 stycznia 2017 r. Komisja i nowe orzeczenie wydane 25 stycznia 2017.
Stosując dotychczasowe wyjaśnienia i interpretacje z PFRON okres od 1 do 24 stycznia potraktowałam jako przerwę i proporcjonalnie pomniejszyła jej dofinansowanie. Dziewczyna podpisała umowę po czym złożyła odwołanie i wysłała skargę do PFRON.
Zgodnie ze starymi wyjaśnieniami o ciągłości orzeczenia mówimy w sytuacji gdy wniosek o wydanie ponownego orzeczenia złożony jest przed upływem terminy ważności poprzedniego tj. co najmniej w ostatnim dniu ważności orzeczenia.
Tymczasem PFRON odpisał że na stronie Biura Pełnomocnika Rządu znajduje się nowa interpretacja dot. ciągłości orzeczenia, z której wynika iż pod uwagę należy brać zapis w orzeczeniu dot. daty powstania niepełnosprawności. W ww. interpretacji nie ma nic o terminie złożenia wniosku o ponowne orzeczenie.
To teraz moje pytanie brzmi: która interpretacja jest ważniejsza? i czy w sytuacji gdy ktoś obudzi się z wnioskiem o kolejne orzeczenie po 3-5 miesiącach od utraty poprzedniego to należny mu się dofinansowanie?
pomóżcie może macie jakieś szczegółowe wyjaśnienia a nie tylko ogólniki ze strony BPRds.ON.
Basia0411

Napisano: 16 lut 2017, 11:30

napisz pismo do Biura Pełnomocnika - nic więcej nie wymyślę
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 17 lut 2017, 8:34

Wydrukuj sobie wyjaśnienie ze strony Biura i dołącz do akt sprawy i tyle wystarczy, przecież nikt ci nie zakwestionuje tego
Mixi
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 07 wrz 2016, 13:16
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2017, 9:23

A czy masz link do tego wyjaśnienia z Biura Pełnomocnika? Nie mogę odszukać na stronie.
Gość

Napisano: 17 lut 2017, 9:53

Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 17 lut 2017, 13:11

Dziękuję :D
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU