ciekawostka
ciekawostka
Witam, pani wpadła na pomysł żeby zrezygnować z renty wypłacanej przez ZUS i ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne. Czy jak zrezygnuje z renty to świadczenie by jej przysługiwało????
- tp
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: ciekawostka
U nas podobne pomysły. Niech wybierają jak w supermarkecie (dla nas więcej z 3%), ale to się szybciej lub później zemści, bo przecież zmieniają nam ustawę co chwila...
U nas już były dwie osoby i oczekują, że powiemy im czy tak mogą zrobić i czy to dobry pomysł. Wg mnie, jeżeli będą spełniać wymogi ŚP (niepodejmowanie zatrudnienia, dziecko ma znaczny itp) to nic nie stoi na przeszkodzie. Ale skąd wiadomo, czy MPIPS zaraz nie ograniczy świadczeń jak się kolejne tysiące osób po nie zgłosi?
Nie ma czegos takiego jak rezygnacja z renty jest zawieszenie prawa do renty ale prawo dalej przysługuje. Tez wczoraj mieliśmy taka Pania. Teraz ma problem.
Czyli nadal będzie miała ustalone prawo do renty, a wypłaty wstrzymane, tzn nie będzie spełniała wymogów do ŚP
ewentualnie można stanać na komisję ZUS aby orzekła, że osoba nie jest niezdolna do pracy..., no i utrata prawa do renty..
Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli:
1) osoba sprawująca opiekę:
a) ma ustalone prawo do emerytury, renty, renty rodzinnej z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego, renty socjalnej, zasiłku stałego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego,
Ustalenie prawa - oznacza to że soba spełnia ustawowe warunki, które umożliwiają jej przejście na emeryturę-rentę itd. Natomiast pobieranie z tego tyt. pieniędzy to już drugi aspekt.
Jeśli ktoś nabył prawo do (...) może zawiesić jej wykonalność jednakże decyja o ustaleniu prawa nadal jest w obiegu prawnym więc osoba taka NIE MA PRAWA DO ŚWIADCZENIA PIELĘGNACYJNEGO
1) osoba sprawująca opiekę:
a) ma ustalone prawo do emerytury, renty, renty rodzinnej z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego, renty socjalnej, zasiłku stałego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego,
Ustalenie prawa - oznacza to że soba spełnia ustawowe warunki, które umożliwiają jej przejście na emeryturę-rentę itd. Natomiast pobieranie z tego tyt. pieniędzy to już drugi aspekt.
Jeśli ktoś nabył prawo do (...) może zawiesić jej wykonalność jednakże decyja o ustaleniu prawa nadal jest w obiegu prawnym więc osoba taka NIE MA PRAWA DO ŚWIADCZENIA PIELĘGNACYJNEGO
Miałam podobny przypadek, należy sprawdzić co to za renta bo może to być np. z tytułu niezdolności do pracy na czas określony. Gdyby tak było to po okresie trwania orzeczenia z tytułu niezdolności do pracy(pobierania tej renty), wziąć zaświadczenie z ZUS czy posiada prawo do świadczeń z ZUS i jeśli nie będzie miała to nie ma rezygnacji a jest niepodejmowanie zatrudnienia!
Mieć ustalone prawo to nie to samo co przysługuje. Mieć ustalone uprawo ma cechy sformalizowanego prawa czyli coś co nabyłem np. w formie decyzji. Przysługuje to w sytuacji kiedy jeżeli złoże wniosek o coś to mogę to otrzymać bo mi przysługuje ale to nie oznacza, że mam ustalone prawo
Oprócz ciekawostka - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Sprawozdania CAS
stypendia bez podatku cyz liczycie uzysk?
Umowa dzierżawy a utracony
prosze wrzuccie link projektu
łódzkie- informacja kwartalna
PRZENIESIONO TEMAT GDZIE INDZIEJ ? MODERATOR ? ?
koordynacja
zasiłki dla opiekunów
zbiory centralne woj lubelskie
wszczęcie do 200
CAS- czy można pisać uwagi
zbiory po raz kolejny
ŚP a składki na ubezp. zdrowotne i społeczne
oświadczenie o wstrzymaniu przy braku zaświadczenia
wychow. i dział gosp.
swiadczenie pielęgnacyjne dla nowej grupy