CO DALJ Z TYM ZROBIĆ - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 gru 2015, 19:49

Pan od 2013 pobiera zasiłek dla opiekunów, my jako gops opłacaliśmy składki na ubezpieczenie emerytalno-rentowe, dziś przy kontrolnym wywiadzie wyszło na jaw , iż PAMN OD LIP[Ca 2015 r., posiada gosp. rolne o pow. 2.2234 ha przel. a my nadal oplacamy skladki do ZUS-u ?9 jak dzwoniłam dzicś do Pan powiedział mi, iz byłw KRUS-IE I KRUS go nir ubezpieczył w związku z pbieranym zasiłkiej dla opiekunów POWIEDZCIE MI CO JA DALJ AM X TY, ZROBIĆ
OPSKAROLA

Napisano: 08 gru 2015, 14:14

może ktoś się wypowie bardzo proszę
OPSKAROLA

Napisano: 08 gru 2015, 15:02

a czemu Pan nie zglosil ,że nabył gosp. rolne????? przecież ma obowiązek zgłosić zmiany...... jeżeli na tych hektarach pracuje to ma ZDO do zwrotu....
jeżeli na tych ha nie pracuje to teraz ma możliwość wyboru ubezpieczenia ZUS/KRUS
~o~

Napisano: 08 gru 2015, 15:59

niby nie pracuje a nie zgłosil, bo nie stwierdził, iż to mało istotne
OPSKAROLA »

Napisano: 08 gru 2015, 16:10

wezwij go do zlozenia wyjasnienia pod rygorem wstrzymania wyplaty swiadczen i zlozenia oswiadczenia w przedmiocie prowadzenia badz nie nabytego gospodarstwa... dodatkowo powzielabym watpliwosci czy opieka jest sprawowana:) wiec poprosilabym o wywiad srodowiskowy jelsi zlozylby oswiadczenie,ze nigdy nie prowadzil i nie pracowal w tym gospodarstwie po jego nabyciu...a tak swoja droga to kupil je czy dostal w spadku ?:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 08 gru 2015, 16:13

musisz mieć w aktach oświadczenie, że nie pracuje w gosp. rolnych
zgodnie ze zmianami dot. ubezpieczenia powinien teraz ( do 01.04.2016r) TEN PAN określić sie ,czy chce pozostać w ZUS czy przejść na ubezpieczenie do KRUS
~o~

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x