Czy mogę przyznać zasiłek pielęgnacyjny osobie, która legitymuje się orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności i cytat z orzeczenia: "niepełnosprawność powstała od 21 roku życia".
Bardzo proszę o podpowiedź.
z tego co się orientuję przy takim stwierdzeniu musi być konkretna data stwierdzająca nabycie niepełnosprawności przed ukończeniem 21rż, bo moglo to być zarówno przed urodzinami jak i po
KB szanuję Ciebie i Twoje wypowiedzi ale dla mnie aby ktoś mógł mówić że ma 21 lat to niestety musi przekroczyć ten próg, jedni twierdzą że mają 21 choć jeszcze nie ukończyli, drudzy mówią o 21 latach dopiero jak ukończą, dlatego myślę że w tym przypadku kiedyś mógłby się ktoś przyczepić zależy jaką będzie miał fantazję, może ten ktoś ma wcześniejsze orzeczenie, któro stwierdza nabycie niepełnosprawności wcześniej
Najlepiej odwołać się od takiego orzeczenia, niepełnosprawność od 21 roku życia wskazuje że nie było jej przed. Miałam taki przypadek, poradziłam odwołać się i udało się, (dobrze jest mieć dokumentację potwierdzającą istnienie choroby przed 21 rokiem)
Zapis art. 16 ust 3 uośr brzmi "..... jeśli niepełnosprawność powstała w wieku do ukończenia 21 roku życia", a to oznacza że mogła powstać również w 21 roku życia. Natomiast w orzeczeniu jest zapis, że "niepełnosprawność powstała od 21 roku życia", a 21 rok życia trwa od 20 do 21 urodzin. Dlatego też moim skromnym zdaniem przy takim zapisie w orzeczeniu zasiłek należałoby przyznać.