co dokładnie? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 08 sty 2015, 12:27

Witam,
napiszcie prosze co dokladnie ma znalezc sie w dokumentacji przy skladaniu wniosku o kdr? jakie konkretnie dokumenty/ksea/ oświadczenia?

wszystko
nowaooo

Napisano: 23 sty 2015, 1:28

Również otrzymałam w prezencie kdr i opinia innych o tym co mają w teczkach bardzo by mi pomogła. :)
kdr

Napisano: 23 sty 2015, 12:14

Ustawa wszystko mówi wprost :) Poczytajcie dobrze :)

Oświadczenie o posiadaniu praw rodzicielskich (pisząc w skrócie oczywiście), ksera dowodów tożsamości rodziców i dzieci, ksero bądź odpis aktu małżeństwa, jeśli występuje małżonek rodzica, oświadczenie pełnoletniego ucznia/studenta, że się uczy i do kiedy, wypełniony i podpisany wniosek, zgoda na wykorzystanie nr tel., jeśli ją chcecie wykorzystywać. To tak podstawa. Bo jeśli w grę wchodzą rodziny zastępcze, to i inne dokumenty potrzebne.
Kinya

Napisano: 23 sty 2015, 12:28

Kinya pisze:Ustawa wszystko mówi wprost :) Poczytajcie dobrze :)

Oświadczenie o posiadaniu praw rodzicielskich (pisząc w skrócie oczywiście), ksera dowodów tożsamości rodziców i dzieci, ksero bądź odpis aktu małżeństwa, jeśli występuje małżonek rodzica, oświadczenie pełnoletniego ucznia/studenta, że się uczy i do kiedy, wypełniony i podpisany wniosek, zgoda na wykorzystanie nr tel., jeśli ją chcecie wykorzystywać. To tak podstawa. Bo jeśli w grę wchodzą rodziny zastępcze, to i inne dokumenty potrzebne.

Własnei jak dobrze poczytasz to rzeczy o których piszesz nei są oczywiste... były wiele razy na forum wypisywane, ponieważ ustawa jednym art mówi o oświadczeniu a w innym o zaświadczeniu, poczytaj dobrze to zobaczysz jeszcze inne takie sprawy.... :ugeek:
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2015, 13:00

No to oświadczenie czy zaświadczenie - to jest jedna wątpliwa sprawa, reszta jest jasna.
Kinya

Napisano: 23 sty 2015, 14:36

Kinya pisze:No to oświadczenie czy zaświadczenie - to jest jedna wątpliwa sprawa, reszta jest jasna.
Nie jest jeszcze jedna spraw która wypatrzyłem, na oświadczeniu dla rodziców musi byc napisane ".....przynajmniej trojga dzieci" a przecież istnieje szczególny przypadek kiedy można przyznać kartę a mianowicie: mamy małżeństwo kobieta jest matką jednego dziecka z poprzedniego związku, mężczyzna tez jest ojcem jednego dziecka z poprzedniego związku razem maja1 wspólne dziecko i kto wtedy podpisuje to oświadczenie ...?

I jeszcze jedna sprawa, jezeli nawet wezmiemy zaświadczenie ucznia szkoły średniej wpisza tam na zaświadczeniu 31 sierpień np 2016 roku, według ustawy powinnismy przyznać do 30 wrzesnia 2016 roku, jednak w innym miejsu ustawy zapisali że do daty z zaświadczenia wie te 2 rzeczy też sie wykluczaja...

A reszta już rzeczywiście wynika z ustawy..:) chociaż drażni mnie, ze informacja o stronie gdzie są ulgi i konieczności zgłaszania nam zmian nie są zawarte we wniosku oraz te oświadczenia dla rodziców
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2015, 15:14

No niestety musimy przyznać, że znów jest to niedopracowane, dokumenty i zapisy ze sobą nie współgrają, a realizatorzy muszą się martwić, jak to ugryźć.
Kinya

Napisano: 23 sty 2015, 15:51

Pan Mazurkiewicz powiedział, że możemy wymagać zaświadczeń, albo oświadczeń jak komu wygodniej. Oczywiście w przypadku osoby po 18 roku życia uczącą się w szkole średniej przyznajemy do 30 września, a w przypadku szkoły wyższej do daty na zaświadczeniu lub oświadczeniu .
Renata1986
Stażysta
Od: 04 wrz 2014, 15:26
Zajmuję się: KDR, Stypendia szkolne

Napisano: 23 sty 2015, 16:00

Renata1986 pisze:Pan Mazurkiewicz powiedział, że możemy wymagać zaświadczeń, albo oświadczeń jak komu wygodniej. Oczywiście w przypadku osoby po 18 roku życia uczącą się w szkole średniej przyznajemy do 30 września, a w przypadku szkoły wyższej do daty na zaświadczeniu lub oświadczeniu .
Ale jeżeli masz zaświadczenie i datę masz przepisana z zaświadczenia to nie koniecznie to musi byc 30 wrzesień a według ustawy tak powinno być wpisane..niestety te osoby któe prowadzą szkolenia same nei widza dokładnie wiem co im zależny co poweidza przenieś nie poniosą żadnych konsekwencji swoich słów .... :) jak same Panie na infolinii nie znają odpowiedzi na to co pisałem :) koleżanka ponowi telefon do MPiPS w przyszłym tygodniu bo maja przeanalizować temat
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2015, 16:09

to prawda, że nawet sam ustawodawca ma problem z niektórymi pytaniami... ja robię tak jak napisałam, mimo ze mam zaświadczenia ze szkoły średniej, ze planowany termin ukończenia szkoły wypada np. 30.04.2015 to przyznaje do 30 września......
Renata1986
Stażysta
Od: 04 wrz 2014, 15:26
Zajmuję się: KDR, Stypendia szkolne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem