Napisano: 10 lut 2025, 14:58
Poprzednią decyzję wydałam "do dnia wydania kolejnego ostatecznego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, nie dłużej jednak niż do 31 marca 2025 r.", orzeczenie WZON-u stało się ostateczne z datą 18.12.2024 wobec czego ŚP przysługiwało do 31.12.2024 stąd nienależnie pobrane za styczeń 2025.
Decyzja uchylająca dlatego, że po przedłożeniu orzeczenia WZON-u okazało się że Pani przestało przysługiwać ŚP więc uchylenie na bieżąco z miesiącem luty. U nas przyjęło się że najpierw robimy uchylenie, czekamy aż decyzja będzie ostateczna i następnie wydajemy decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach.
Szczerze mówiąc mam wątpliwości jak interpretować ten zapis "do dnia wydania kolejnego ostatecznego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności". Na chłopski rozum sformułowanie "do dnia" powinno oznaczać chyba że ŚP przysługiwało do dnia poprzedzającego wydanie orzeczenia WZON. Jednak na forum podpowiedziano mi że jednak do końca grudnia. Sama już nie wiem.
Nie chciałabym, aby ta kobieta poczuła się pokrzywdzona przez nas. Co prawda orzeczenie otrzymała z dużym opóźnieniem ale z drugiej strony powinniśmy działać zgodnie z ustawą.