Co gdy WZON przychyli się do stanowiska PZON po przedłużeniu ŚP na zaświadczenie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 21 sty 2025, 15:18

Na podstawie zaświadczenia przewodniczącego PZON w dniu 01.10.2024 przedłużyłam Pani świadczenie pielęgnacyjne na syna do dnia wydania kolejnego ostatecznego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, nie dłużej jednak niż do 31 marca 2025 r. PZON wydał orzeczenie z dniem 17.10.2024 jednak bez punktu 7. Pani odwołała się od orzeczenia PZON do WZON. W dniu 18.12.2024 r. odbyło się posiedzenie komisji WZON, jednak do dnia dzisiejszego Pani nie otrzymała fizycznie wersji papierowej orzeczenia z WZON. Nie wyświetla się również w bazie EKSMOON. Orzeczenie WZON jest ostateczne z dniem wydania. Co w sytuacji gdy WZON utrzyma w mocy zaskarżone orzeczenie? Wydaję decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach do dnia poprzedzającego wydanie orzeczenia?
Jola_89
Praktykant
Od: 01 kwie 2024, 15:53
Zajmuję się: ŚW i FA

Napisano: 21 sty 2025, 15:24

Skoro wiesz że WZON wydał orzeczenie to pisz do nich i ustal to co cię interesuje. Za grudzień nie ma dla mnie NP ale stycznia już bym nie wypłacał ze starego orzeczenia, oczywiście jeżeli mam dokumenty pod to.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 22 sty 2025, 11:05

Dzięki za podpowiedź, dzisiaj wystąpiłam z wnioskiem o udostępnienie danych do WZON.
No właśnie mam zagwozdkę, jeżeli WZON utrzyma w mocy zaskarżone orzeczenie, i z tego co zauważyłam orzeczenia wydawane są w dniu posiedzeń komisji to w mojej sprawie będzie to 18.12.2024 to czy świadczenie będzie przysługiwać do 17.12.2024 r. (i wtedy przeliczam śp na dni ) czy jednak będzie przysługiwać do 31.12.2024 ?
Jola_89
Praktykant

Napisano: 22 sty 2025, 11:11

Jola_89 pisze:
22 sty 2025, 11:05
Dzięki za podpowiedź, dzisiaj wystąpiłam z wnioskiem o udostępnienie danych do WZON.
No właśnie mam zagwozdkę, jeżeli WZON utrzyma w mocy zaskarżone orzeczenie, i z tego co zauważyłam orzeczenia wydawane są w dniu posiedzeń komisji to w mojej sprawie będzie to 18.12.2024 to czy świadczenie będzie przysługiwać do 17.12.2024 r. (i wtedy przeliczam śp na dni ) czy jednak będzie przysługiwać do 31.12.2024 ?
do 31-12-2024
Jeżeli robisz to co łatwe, Twoje życie będzie trudne. Jeśli robisz to co trudne, Twoje życie będzie łatwe. – Les Brown
Andzia87
Awatar użytkownika
Referent
Od: 21 sty 2016, 15:23
Zajmuję się: ŚW,ŚR

Napisano: 22 sty 2025, 11:31

U nas też płacimy cały grudzień.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 06 lut 2025, 20:09

Niestety niczego konkretnego nie dowiedziałam się występując z wnioskiem o udostępnienie danych do WZON. Odpowiedzieli że na dzień 29 stycznia odwołanie zostało rozpatrzone ale nie zostało jeszcze sporządzone orzeczenie.
Dopiero dzisiaj tj. 6 luty odwołująca przedłożyła mi orzeczenie z WZON utrzymujące w mocy zaskarżone orzeczenie.
Niestety, ale wypłaciliśmy Pani ŚP za styczeń 2025. Czy wobec tego zachodzą okoliczności do naliczania nienależnie pobranych świadczeń i w dodatku odsetek ustawowych za opóźnienie skoro Pani odwołująca się otrzymała orzeczenie z WZON po 1,5 miesiąca od posiedzenia komisji?
Poza tym w bazie EKSMOON również nie widać było orzeczenia wydanego w wyniku odwołania.
Ja jako organ administracji publicznej również nie miałam podstawy do tego aby wstrzymać wypłatę świadczenia - w ustawie o świadczeniach rodzinnych jest tylko możliwość wstrzymania wypłaty w przypadku niepodejmowania świadczeń przez 3 kolejne miesiące (przepis który nijak ma się do obecnych czasów - wypłaty są realizowane co miesiąc w formie przelewów)
Fizycznie odwołująca się nie miała możliwości poinformowania o zaistniałych nowych okolicznościach sprawy przed wypłatą śp za styczeń 2025, organ również nie dysponował taką informacją.

Co robić ? - Czy powinnam naliczyć w tej sprawie świadczenia nienależnie pobrane i dodatkowo odsetki ustawowe za zwłokę?

Wg mnie odwołująca dopełniła wszelkich formalności. Informowała na bieżąco o podejmowanych przez siebie działaniach. Nie widzę po stronie odwołującej się winy zaistniałego stanu rzeczy.

Bardzo proszę o podpowiedź
Jola_89
Praktykant

Napisano: 07 lut 2025, 8:09

Podstawowe pytanie jest jaka jest data wydania orzeczenia WZONu. Jeżeli jest to 29.01.2025 r. to świadczenie się należało za cały styczeń a jeżeli jest data lutowa to jeszcze można płacić cały luty.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 07 lut 2025, 15:49

WZON wydał swoje orzeczenie z datą 18.12.2024 r. tj. z dniem kiedy miało miejsce posiedzenie komisji, jednak Pani odwołująca się otrzymała je fizycznie do rąk własnych 4 lutego 2025 r.

Wydałam więc decyzję uchylającą śp oraz decyzję o nienależnie pobranym świadczeniu pielęgnacyjnym za m-c styczeń 2025 r. Odstąpiłam jednak od naliczania odsetek ustawowych za opóźnienie, ponieważ dysponuję dokumentem z WZON, iż na dzień 28.01.2025 r. nie zostało jeszcze wystawione orzeczenie o niepełnosprawności wobec czego odwołująca nie miała możliwości przedstawienia dokumentu dla OPS. (W razie kontroli wytłumaczę się dlaczego nie naliczałam odsetek za opóźnienie)

Poprosiłam Panią aby stawiła się w ośrodku po przygotowane przeze mnie dokumenty w tym m.in. złożyła oświadczenie że nie będzie odwoływała się od mojej decyzji uchylającej oraz aby złożyła wniosek o zasiłek pielęgnacyjny. Pani jednak powiedziała że jeszcze nie wie czy się nie będzie odwoływać i chciałaby najpierw porozmawiać z naszym prawnikiem gminnym.
Jola_89
Praktykant

Napisano: 07 lut 2025, 16:48

no i ok, ja to bym nawet NP nie robił ;)

nie ogarniam co prawda po co decyzja uchylająca ale niech tam...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 10 lut 2025, 14:58

Poprzednią decyzję wydałam "do dnia wydania kolejnego ostatecznego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, nie dłużej jednak niż do 31 marca 2025 r.", orzeczenie WZON-u stało się ostateczne z datą 18.12.2024 wobec czego ŚP przysługiwało do 31.12.2024 stąd nienależnie pobrane za styczeń 2025.

Decyzja uchylająca dlatego, że po przedłożeniu orzeczenia WZON-u okazało się że Pani przestało przysługiwać ŚP więc uchylenie na bieżąco z miesiącem luty. U nas przyjęło się że najpierw robimy uchylenie, czekamy aż decyzja będzie ostateczna i następnie wydajemy decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach.

Szczerze mówiąc mam wątpliwości jak interpretować ten zapis "do dnia wydania kolejnego ostatecznego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności". Na chłopski rozum sformułowanie "do dnia" powinno oznaczać chyba że ŚP przysługiwało do dnia poprzedzającego wydanie orzeczenia WZON. Jednak na forum podpowiedziano mi że jednak do końca grudnia. Sama już nie wiem.

Nie chciałabym, aby ta kobieta poczuła się pokrzywdzona przez nas. Co prawda orzeczenie otrzymała z dużym opóźnieniem ale z drugiej strony powinniśmy działać zgodnie z ustawą.
Jola_89
Praktykant

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x