koordynacja matka z dzieckiem za granicą - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 21 sty 2025, 12:17

Dzień dobry, czy ktoś miał taką sytuację, że UW kazał składać wnioski osobie która mieszka z dzieckiem za granicą? Matka z dzieckiem od urodzenia dziecka mieszka w Niemczech (dziecko ma obywatelstwo niemieckie, nie ma nadanego numeru PESEL), ojciec dziecka mieszka na naszym terenie, jest aktywny zawodowo. Wysłano do Pani do Niemiec wezwanie do złożenia w naszym ośrodku wniosków na zasiłek rodzinny od 2020 r. Rozmawiałam z UW powiedzieli, że na tym właśnie polega koordynacja i że jak ojciec jest w Polsce to zachodzi koordynacja i ta Pani ma złożyć u nas wnioski (nie ojciec bo on nie wychowuje dziecka), wpisać adres zamieszkania Niemcy i jeżeli ta Pani pracuje w Niemczech to koordynacja będzie i dostanie odmowę. Zapytałam co by było w sytuacji gdyby się okazało, że ta Pani nie pracuje w Niemczech czy wtedy po mimo tego, że tam mieszka koordynacji by nie było i Polska wypłacałaby jej świadczenia, powiedzieli, że tak jeżeli by nie było koordynacji i dochodowo załapali by się na zasiłek rodzinny to ja bym miała płacić na osobę która mieszka w Niemczech zasiłek rodzinny... Spotkał się ktoś z was z czymś takim ? Bo dla mnie to jest nie zrozumiałe.
Amelia11
Praktykant
Od: 18 mar 2019, 13:33
Zajmuję się: 500 plus,fundusz alimentacyjny

Napisano: 21 sty 2025, 12:20

Spotkał się. Nie szukaj logiki. Nawet mam większy absurd bo wypłacam Pani z Czech zasiłek rodzinny przyznany przez Wojewodę ale wysyłamy do instytucji zagranicznej gdzie Pani ma nienależnie pobrane świadczenia.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 21 sty 2025, 12:25

Szarak pisze:
21 sty 2025, 12:20
Spotkał się. Nie szukaj logiki. Nawet mam większy absurd bo wypłacam Pani z Czech zasiłek rodzinny przyznany przez Wojewodę ale wysyłamy do instytucji zagranicznej gdzie Pani ma nienależnie pobrane świadczenia.
aha czyli po prostu tak to wygląda. Dzięki za odpowiedź :)
Amelia11
Praktykant
Od: 18 mar 2019, 13:33
Zajmuję się: 500 plus,fundusz alimentacyjny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x