Czy zasiłek rodzinny przy wyliczaniu wysokości zasiłku stałego dla osoby w rodzinie powinien być wliczony do dochodu osoby otrzymującej zasiłek stały czy do dochodu dziecka. Przy wliczeniu do dochodu osoby ubiegającej się o zasiłek stały przekracza ona kryterium dochodowe i tym samym nie kwalifikuje się do zasiłku. Natomiast jeżeli zasiłek wliczymy do dochodu dziecka osoba kwalifikuje się do przydzielenia zasiłku stałego. Prawidłowo komu wliczyć zasiłek rodzinny?
Rodzinny to dochód osby na która przyznana jest decyzja - nie jest to dochód dzieci. Potocznie tak sie to traktuje ale literalnie - dochód osoby i w takim wypadku stały nie przysługuje. Poszukaj orzeczeń, jest ich sporo i podejmij dobrą decyzję.
mam inne zdanie- zawsze rodzinne rozliczam na wszystkich członków rodziny przy zasiłku stałym - a co jesli decyzja imiennie wydana byłaby na innego rodzica- to wtedy to rodzinne byłoby jego dochodem? bzdura- rodzinne należy się jako dofinansowanie państwa do utrzymania dzieci - nie jest żadnym dochodem osobistym osoby widniejącej jako adresat decyzji - adresat decyzji - to tylko czynność formalno- prawna
ja to robię tak zasiłek rodzinny traktuje jako dochod rodziny , dzielę na osoby w rodzinie 456 minus dochód na osobę w rodzinie = zasiłek stały. nie wiem czy dobrze ale kontrola mi tego nie zakwestionowała.