co jest dochodem dziecka? PILNE - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 26 lut 2015, 12:20

Czy zasiłek rodzinny przy wyliczaniu wysokości zasiłku stałego dla osoby w rodzinie powinien być wliczony do dochodu osoby otrzymującej zasiłek stały czy do dochodu dziecka. Przy wliczeniu do dochodu osoby ubiegającej się o zasiłek stały przekracza ona kryterium dochodowe i tym samym nie kwalifikuje się do zasiłku. Natomiast jeżeli zasiłek wliczymy do dochodu dziecka osoba kwalifikuje się do przydzielenia zasiłku stałego. Prawidłowo komu wliczyć zasiłek rodzinny?
kasia 140

Napisano: 26 lut 2015, 13:41

Art.6 pkt.t.2 i 3 poczytaj
t.franek

Napisano: 26 lut 2015, 13:44

wystukało się dodatkowe t.
t.franek

Napisano: 26 lut 2015, 13:50

Rodzinny to dochód osby na która przyznana jest decyzja - nie jest to dochód dzieci. Potocznie tak sie to traktuje ale literalnie - dochód osoby i w takim wypadku stały nie przysługuje. Poszukaj orzeczeń, jest ich sporo i podejmij dobrą decyzję.
Karafik

Napisano: 26 lut 2015, 14:25

Dziękuję bardzo za pomoc
kasia 140

Napisano: 26 lut 2015, 14:43

mam inne zdanie- zawsze rodzinne rozliczam na wszystkich członków rodziny przy zasiłku stałym - a co jesli decyzja imiennie wydana byłaby na innego rodzica- to wtedy to rodzinne byłoby jego dochodem? bzdura- rodzinne należy się jako dofinansowanie państwa do utrzymania dzieci - nie jest żadnym dochodem osobistym osoby widniejącej jako adresat decyzji - adresat decyzji - to tylko czynność formalno- prawna
abc

Napisano: 26 lut 2015, 15:27

mam inne zdanie

Jak zwykle. Na przekór ustawie, na przekór orzeczeniom i wogole .. wolnoć tomku w swoim domku.
BadAss

Napisano: 26 lut 2015, 15:58

Abc - współczuję kontroli.Posłuchaj rady Karafika i zmień swoje zdanie.
Esia

Napisano: 26 lut 2015, 16:01

Trudna sprawa orzeczenia są różne. Zgodnie z ustawą moim zdaniem nie przysługuje, ale to głupi przepis.
aniaka

Napisano: 27 lut 2015, 11:06

ja to robię tak zasiłek rodzinny traktuje jako dochod rodziny , dzielę na osoby w rodzinie 456 minus dochód na osobę w rodzinie = zasiłek stały. nie wiem czy dobrze ale kontrola mi tego nie zakwestionowała.
zzzzzzzzz

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x