Co jest dochodem od 1 lipca.

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
brodafix
Podinspektor
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Re: Co jest dochodem od 1 lipca.

Post autor: brodafix »

Muszę jeszcze zauważyć, że nie ma już zapisu w ustawie o 3 miesiącach KALENDARZOWYCH poprzedzających datę złożenia wniosku do dochodu.... Tylko o 3 miesiącach poprzedzających. A to też robi różnicę
Klara 27: rzeczywiście! nie wiem kto pisze te przepisy ale po prostu ręce opadają ...
żeby przez jeden słownie jeden wyraz tak S#@$%ć SPRAWĘ
to co kiedyś precyzyjne stało się nieostre ( jak to polskie przepisy ).
Ja powiem tylko, że głowa boli :shock: na tą radosną twórczość...
dzięki Klara 27 za wyłapanie tego "szczegółu"
Np; ktoś składa wniosek 10 lipca to dochody za okres od 01.04.2021 do 30.06.2021 czy raczej od 09.04.2021 do 09.07.2021??? Bo teraz już się pogubiłam. Im dłużej czytam ten przepis tym mam więcej wątpliwości
a zmiana miała być na lepsze niby :D 8-) :lol:
Gosia1981
Referent

Post autor: Gosia1981 »

Ja mam wyrok dot. ustalania okresu trzech miesięcy branych pod uwagę przy wyliczaniu dochodu, jest tam wyjaśniona kwestia 3 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku, można sobie poczytać.
Jest to wyrok NSA z dnia 4 października 2017 r. I OSK 808/17
brodafix
Podinspektor
Kontakt:

teza z wspomnianego wyżej wyroku:
"Niezbędnym elementem obliczeń wysokości dochodu są dane wynikające z deklaracji o dochodach gospodarstwa domowego za okres 3 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku. Przyjęcie okresu liczonego w miesiącach oznacza, że uwzględnione będą te, które poprzedzały miesiąc, w którym wniosek złożono. Nie wlicza się zatem doń miesiąca, w którym wystąpiono o przyznanie dodatku mieszkaniowego".

jednak świat nie zwariował do końca ;)
Gosia1981
Referent

Post autor: Gosia1981 »

brodafix pisze:jednak świat nie zwariował do końca
:D
Marek1992
Referent
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW
Kontakt:

Post autor: Marek1992 »

Ja mam pytanie takie: czy teraz osoby pracujące będą musiały przynosić pit za poprzedni rok?
brodafix
Podinspektor
Kontakt:

Ja mam pytanie takie: czy teraz osoby pracujące będą musiały przynosić pit za poprzedni rok?
obowiązujący od 1.07.2021r
<1.Dodatek mieszkaniowy przysługuje osobom, o którym mowa wart.2ust.1, jeżeli w okresie 3 miesięcy poprzedzających datę złożenia wniosku o jego przyznanie średni miesięczny dochód przypadający na jednego członka gospodarstwa domowego wnioskodawcy nie przekroczył w gospodarstwie:1)jednoosobowym –40%,2)wieloosobowym –30%–przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej, obowiązującego w dniu złożenia wniosku, z uwzględnieniem art.6ust.8 i art.7ust.6.
Ira
Stażysta
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i Karty Dużej Rodziny
Kontakt:

Post autor: Ira »

Tak się zastanawiam... czyli świadczenia rodzinne faktycznie nie będą wliczane do dochodu od 1 lipca?
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

Marek1992 pisze: 22 kwie 2021, 14:57 Ja mam pytanie takie: czy teraz osoby pracujące będą musiały przynosić pit za poprzedni rok?
a po co pit za poprzedni rok?? :shock:
ODPOWIEDZ