Co mam zrobić - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 25 lip 2015, 20:23

Jestem matką niepełnosprawnego dziecka. Jakie warunki muszę spełnić aby otrzymać świadczenie pielęgnacyjne? Nie mogę podjąć zatrudnienie ze względu na opiekę nad córką. Byłam na komisji w Powiatowym Zespole i otrzymałam orzeczenie tzn. córka i teraz mam pytanie jakie punkty muszą być na tak?
Proszę o pomoc
Matka

Napisano: 25 lip 2015, 20:51

Punkty 7 i 8. W obu przypadkach musi być przyznane - wymaga.
ojo

Napisano: 26 lip 2015, 9:21

Dziękuję za odpowiedz.
Byłam w GOPS, ale Pani która zajmuje się świadczeniami jest na urlopie i kazali mi czekać, aż wróci....a ja mam 14 dni na odwołanie bo punkt 7 jest na nie. Może ktoś pomoże z odwołaniem...?
matka

Napisano: 26 lip 2015, 13:37

Musi się Pani odwołać bezpośrednio od tego punktu. Wyrazić swój sprzeciw i podac argumenty przeciwko ich decyzji o przyznaniu "nie wymaga " w tym punkcie. Ma Pani 2 tyg od dnia otrzymania orzeczenia.
ojo

Napisano: 26 lip 2015, 15:33

Jeszcze raz dziękuję.
A tak na marginesie to w ops powinny pracować tylko i wyłącznie osoby posiadające niepełnosprawne dzieci, wtedy może podeszłyby do sprawy po ludzku...
matka

Napisano: 26 lip 2015, 15:59

Z zarobkami z OPS-ów człowiek miałby problem w utrzymaniu i opieką nad takim dzieckiem.
ojo

Napisano: 26 lip 2015, 18:49

I ja to rozumiem. Ale szkoda że pracownicy tego nie rozumieją i od razu podejrzewają o wyłudzenie pieniędzy. Proszę mi uwierzyć że wolałabym iść do pracy za najniższą krajową i mieć zdrowe dziecko....ale jest inaczej
matka

Napisano: 27 lip 2015, 8:27

matka pisze:a ja mam 14 dni na odwołanie bo punkt 7 jest na nie.
Do tego pani z GOPSu nie jest Ci potrzebna.
matka pisze:Może ktoś pomoże z odwołaniem...?
Napisz swoimi słowami dlaczego uważasz, że orzeczenie jest dla ciebie krzywdzące, jeśli masz jakieś kwity od lekarza to dołącz, złóż to w organie który wydał Ci orzeczenie. Tyle.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x