Co miesiąc inny dochód- 500 plus - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 23 kwie 2018, 19:06

Witam, mam pytanie odnośnie 500 plus. Jestem matką samotnie wychowującą córkę, posiadam alimenty od pół roku w wysokości 300 zł. Dostaję 500 plus z uwagi na fakt, iż nie pracowałam. Lecz teraz podjęłam prace na 3/4 etatu co zgłosiłam w MOPSIE. Mam pytanie przykładowo w maju przekroczy mi dochód te 1600 zł, a w czerwcu nie przekroczy, w zależności od premii. Jak to wygląda, ja co miesiąc muszę zgłaszać ile zarobiłam? Jednego miesiąca dostanę, następnego nie?

Czy te alimenty co dostaję wliczają się mi do dochodu, czy dochód jest brany z roku ubiegłego a tam nie pracowałam i nie miałam alimentów.
Karola17
Praktykant
Od: 23 kwie 2018, 18:52
Zajmuję się: Praca na produkcji

Napisano: 24 kwie 2018, 7:21

Jeśli chodzi o pracę to pod uwagę zawsze będzie brany dochód z drugiego miesiąca. Przykładowo jeśli pracujesz od kwietnia musisz dostarczyć zaświadczenie o dochodzie za maj i na tym będzie bazował ośrodek ustalając twój dochód.
Jeśli chodzi o alimenty to nie jest to ani dochód utracony ani uzyskany co oznacza, że w danym okresie zasiłkowym nie będą brane pod uwagę.
malina18
Stażysta
Od: 12 mar 2018, 9:30
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 24 kwie 2018, 11:50

No to napiszę dokładnie, żeby mieć pewność. Umowę na 3/4 etatu dostałam najpierw od 20 marca do 30 kwietnia, którą teraz mi przedłużają kolejną umową również na 3/4 etatu na 11 miesięcy. Czyli w moim przypadku muszę dać zaświadczenie o dochodach z kwietnia, i będzie ona brana pod uwagę na cały okres rozliczeniowy. Dajmy przykład, że nie przekroczy a teraz jeżeli w kolejnych miesiącach będzie przekraczać to mam nadzieję, że nie zdarzy się sytuacja abym musiała to zwrócić bo przyjmowałam niesłusznie?
I czy nową umowę też muszę dostarczyć do MOPSU?
Karola17
Praktykant
Od: 23 kwie 2018, 18:52
Zajmuję się: Praca na produkcji

Napisano: 24 kwie 2018, 12:07

Bierzemy pod uwagę w Twoim przypadku kwiecien jako dochód uzyskany i to doliczamy, z kolejnej umowy nie doliczamy dochodu na dzień dzisiejszy jeżeli nie ma przerwy powyżej 3 m-ce. Kolejna umowę dostarcz na bieżąco do OPS. Idź do swojego OPS i przedstaw sprawę i u nich dokładnie dopytaj
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem