Koordynacja dylematy z art. 16 ust 2 - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 24 kwie 2018, 14:05

Witam
Proszę o podpowiedzi co robicie w takiej sytuacji.

Panu przyznano świadczenie na dwoje dziecina nowy okres zasiłkowy. Po miesiącu jego partnerka matka dzieci złożyła oświadczenie że wyjechał za granicę w celach zarobkowych. Wystąpiłam z zapytaniem czy nie zachodzi koordynacja - wysłałam samo pismo bez dokumentów bo taką informację uzyskałam z UW w telefonicznej rozmowie.

Wydaje mi się jednak, że akta sprawy powinnam załączyć? jak robicie w takich sytuacjach? Czy załączacie oryginalny wniosek, ksero decyzji przyznającej i dokumenty typu PIT-11 i świadectwa pracy potwierdzające utratę?????
świadczenie wych.
Praktykant
Od: 21 lut 2018, 10:36
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 24 kwie 2018, 14:15

Nie wiem czy w związku z zaostrzeniami ustawy o ochronie danych osobowych można załączyć dodatkowe dokumenty poza wnioskiem czyli np świadectwo pracy , PIT-11 ????
świadczenie wych.
Praktykant

Napisano: 24 kwie 2018, 14:45

Jeżeli wychodzi to w trakcie okresu to my najpierw wysyłamy zapytanie dopiero potem, gdy dostaniemy postanowienie, że koordynacja zachodzi uchylamy swoją decyzję i wysyłamy komplet dokumentów.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 25 kwie 2018, 7:57

Dzięki za odpowiedź ale możesz rozwinąć.

Też tak robię, ale myślę, że mają mało informacji. Poza tym wiem, że niektóre jednostki przesyłają od razu wniosek i się zastanawiam czy tak nie powinno się robić.

Czy wysyłasz oryginalny wniosek do nich czy kserokopie poświadczoną za zgodność z oryginałem i wszystkie dokumenty co zgromadziłaś w sprawie???
świadczenie wych.
Praktykant

Napisano: 25 kwie 2018, 8:14

a u nas trzeba wysłać zapytanie o koordynację wraz z formularzem, decyzję, informację o przyznanych świadczeniach, wniosek, umowy itd
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 25 kwie 2018, 10:56

Natalia.św czy wysyłasz oryginalny wniosek czy poświadczony za zgodność z oryginałem?

Ja ostatnio zaczęłam wysyłać oryginalny wniosek wraz z załącznikami i ksero decyzji przyznającej świadczenie. Nie wiem czy to jest prawidłowo. Pozdrawiam
świadczenie wych.
Praktykant

Napisano: 25 kwie 2018, 11:22

zawsze oryginały zostają u mnie. Wysyłam kserokopie potwierdzone za zgodność (np. wniosku, decyzji, dokumentów, które mam). Natomiast sobie zostawiam kserokopię formularza, a oryginalny wysyłam do UW.
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem