co z decyzją dot. zwrotu? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 13 wrz 2012, 14:44

kobietka ma nienależnie pobrane za czerwiec lipiec i sierpień o czym wie, wystawiłam jej decyzję uchylająca świadczenia po tym jak przyniosła zaświadczenie z pracy, a teraz przyszła po odebraniu tej decyzji i mówi, że ona dziś chce wpłacić pieniądze napisała to na piśmie i nie będzie czekała na żądającą zwrotu decyzję to jej wyliczyłam i wpłaciła. Tylko co teraz z decyzją żądającą zwrotu? jak mam to zrobić pieniądze są zwrócone a ja mam tylko nieuprawomocnioną decyzję uchylającą?
~pomocy

Napisano: 17 wrz 2012, 16:41

jak pieniądze wpłyną ci na konto to nie rozliczasz ich tylko dajesz na tzw. sumy do wyjaśnienia.
Po uprawomocnieniu się decyzji uchylającej robisz wszczęcie w sprawie nienaleznych i wydajesz decyzję (zachowując wszystkie terminy). W decyzji NP stwierdzasz że zasiłek pobrany w okresie... jest NPŚ. Nie wzywasz to uregulowania kwoty, tylko stwierdzasz co jest NPŚ. a w uzasadnieniu opisujesz że strona wpłaciła wymaganą kwotę wraz z odsetkami ustawowymi a tym a w tym dniu. Po decyzji o NPŚ rozliczasz wpłaconą kwotę i przekazujesz na dochody albo na wznowienia. możesz ewentualnie poczekać jak NPŚ będzie ostateczna i wtedy rozliczyć
~Migotka

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x