Co z decyzją o uznaniu za uchylającego... - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 24 sie 2016, 11:45

Wydałam decyzję o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. Korespondencja awizowana.
Skierowałam wniosek o ściganie dłużnika, następnie otrzymałam postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia. W uzasadnieniu postanowienia jest informacja, że dłużnik od kilku lat nie zamieszkuje pod adresem na który wysyłana była korespondencja.

Czy moja decyzja jest w prawomocna?
Gosia14

Napisano: 24 sie 2016, 13:47

Moim zdaniem jest prawomocna. On ma obowiązek poinformowac nas o zmianie adresu, choć wiemy z doświadczenia, że tak nie robią. Możesz jedynie rozpocząć postępowanie o ustalenie nowego adresu z komornikiem itp.
*ewa

Napisano: 24 sie 2016, 14:51

A czy w takiej sytuacji kierować wniosek o zatrzymanie prawa jazdy?
Gosia14

Napisano: 24 sie 2016, 15:09

pomału. Jak masz takie pismo z prokuratury i nie masz odebranej ani jednej korespondencji to trudno uznać, że coś jest doręczone, ba nawet trudno uznać, że było prowadzone jakiekolwiek postępowanie i istnieje jakakolwiek decyzja.
Jesteś OWW i OWD czy tylko OWD?

PS. obowiązek poinformowania o zmianie miejsca zamieszkania powstałby dopiero wtedy gdyby miał doręczone wezwanie lub wszczęcie. Gdy było wszystko awizowane to trudno uznać jego obowiązek
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 25 sie 2016, 7:44

Dłużnik nie odebrał od nas żadnej korespondencji. Wszystko wracało awizowane.
Jestem OWD.
Poinformuje OWW i komornika o ustaleniach, ale co ja mam zrobić z decyzją o uznaniu za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, która znajduje się aktach?
Gosia14

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x