co z robić gdy zawieszone postępowanie u komornika? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 24 kwie 2018, 15:18

Mam taki problem. Przyznałam świadczenie z Fa na podstawie zaświadczenia o bezskuteczności egzekucji. W tej chwili dłużnik spłacił całe zadłużenie wobec MOPS. Wystąpiłam do komornika z zapytaniem czy jest skuteczna egzekucja, bo nie wiem czy mam w tm miesiącu wypłacać. Pisma nie otrzymałam, a z rozmowy telefonicznej się dowiedziałam, że wierzycielka zawiesiła postępowanie już w 2016r. Dopiero pierwszy raz pobiera u nas fundusz.
Czy w takim przypadku należą się jej świadczenie z FA? Jak mam dalej postąpić? Ktoś podpowie?
nowa w FA
Praktykant
Od: 20 kwie 2017, 10:39
Zajmuję się: FA,ŚR

Napisano: 25 kwie 2018, 7:48

Mnie tylko dziwi fakt, iż pomimo zawieszonego postępowania komornik wystawił zaświadczenie o bezskutecznej egzekucji. Należałoby wezwać wierzycielkę i niech złoży oświadczenie o stanie egzekucji. I wstrzymać wypłatę świadczeń funduszu do czasu wyjaśnienia sprawy z komornikiem. Oczywiście słać pisma do komornika i czekać na pisemną odpowiedź, bo telefoniczne informację to nie są podstawa do postępowania :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x