co z takim dłużnikiem - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 22 mar 2017, 9:53

dłużnik dostał zobowiazanie do rejestracji w PUP, przyszedl do mnie i napisal oswiadczenie ze nie moze sie zarejestrowac bo ma kare 240 dni za to ze nie podpisywal sie na listach i co teraz wszczynam postepowania w sprawie uznania czy zawieszam sprawe

mieliscie takie przypadki
gopsosk
Referent
Od: 20 mar 2017, 16:01
Zajmuję się: FA,Św, Śr,

Napisano: 22 mar 2017, 11:16

czy mozecie mi pomoc dziekuje
gopsosk
Referent

Napisano: 22 mar 2017, 11:29

ma się zarejestrować jako poszukujący pracy
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2017, 12:34

wlasnie on ma sie zarejestrowac jako poszukujacy bo ma zasilek staly i powiedzieli mu w pup ze nie moze
gopsosk
Referent

Napisano: 22 mar 2017, 12:37

gopsosk pisze:wlasnie on ma sie zarejestrowac jako poszukujacy bo ma zasilek staly i powiedzieli mu w pup ze nie moze
jak ma zasiłek stały to ma orzeczenie i nie jest zdolny do pracy, więc jak możesz go zobowiązać do tego aby się zarejestrował jako poszukujący pracy sama pomyśl
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2017, 12:44

to go w PUP okłamali, jak najbardziej osoba pobierająca zasiłek stały może być zarejestrowany jako poszukujący pracy:
https://www.pup-radomsko.pl/index.php/dl ... cego-pracy
Poszukujący pracy oznacza to osobę, o której mowa w art. 1 ust. 3 pkt 1-3 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (tekst jedn. Dz. U. z 2016 r., poz. 645) lub cudzoziemca - członka rodziny obywatela polskiego poszukujących zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub innej formy pomocy określonej w ustawie, zarejestrowanych w powiatowym urzędzie pracy.

Poszukujący pracy może być zarejestrowany w więcej niż jednym powiatowym urzędzie pracy.

Osobą poszukującą pracy może być m. in. osoba która:
....
4. pobiera na podstawie przepisów o pomocy społecznej zasiłek stały;
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2017, 12:51

gopsosk pisze:wlasnie on ma sie zarejestrowac jako poszukujacy bo ma zasilek staly i powiedzieli mu w pup ze nie moze
prosze zauwazyć, ze dłuznik nie wywiązuje sie z obowiązku alimnetacyjnego nie dlatego, że nie ma pracy, tylko dlatego, że nie może pracowac z uwagi na niepełnosprawność i prawdopodobnie sam jest w trudnej sytuacji. Ale to juz moja osttania wypowiedx w tym temacie bo zaraz zostane "zbanowana" za to, ze mam inne zdanie. Pozdrawiam
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2017, 12:54

Jak poszedł i powiedział, że się chce zarejestrować, to pani w okienku pomyślała o bezrobotnym i go pogoniła. Gdyby powiedział, że jako poszukujący pracy to by go zarejestrowali. Tylko trzeba jeszcze wiedziec i rozumieć, że bezrobotny i poszukujący pracy to nie to samo.
Gdyby osoby niepełnosprawne nie mogły pracowac zakłady pracy chronionej straciłyby rację bytu.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2017, 12:57

ludek pisze:Jak poszedł i powiedział, że się chce zarejestrować, to pani w okienku pomyślała o bezrobotnym i go pogoniła. Gdyby powiedział, że jako poszukujący pracy to by go zarejestrowali. Tylko trzeba jeszcze wiedziec i rozumieć, że bezrobotny i poszukujący pracy to nie to samo.
Zgadza się. Dla dodatkowego papierka to oczywiście można niepełnosprawnego pogonic niech sie rejestruje, i np. po operacji kregosłupa ma iśc do roboty bo organ tak chce... uwazam, ze nalezy własciwie ocenić materiał dowodowy, bo faktycznie w jedenj sytuacji należy go zobowiązac do rejestracji jako poszukujący pracy bo np. ma karę i nieże jako bezrobotny, ale żeny niepełnosprawnego - może jescze ze znavcznym stopniem ganiac to naduzycie i takich pseudo urzednków powinno sie eliminowac
Ostatnio zmieniony 22 mar 2017, 13:00 przez legalna 01, łącznie zmieniany 1 raz.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2017, 12:58

legalna 01 nie kłam, nie konfabuluj. Dostałaś bana za ataki ad persona a nie za to, że miałaś inne zdanie.
Musiałem usunąć parę twoich wpisów, dostałaś ostrzeżenie, po ostrzeżeniu mnie zwyzywałaś. To był powód bana. Tylko taki.
Proszę przestać kłamać, oczerniać, proszę o zachowanie elementanych zasad kultury a wszystko będzie ok.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x