Co z tym fantem zrobić? Czy świadczenia nienależnie pobrane? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 17 lis 2020, 16:34

Dziś wpłynęło postanowienie o umorzeniu dochodzenia. Z uzasadnienia wynika, iż wierzycielka "x", która pobiera świadczenia z funduszu alimentacyjnego na rzecz córki i syna zeznała, że ojciec dzieci utrzymuje z nimi kontakt, daje im drobne pieniądze w wysokości 100-200 zł i kupuje prezenty.

Jak w takim wypadku te otrzymywane "drobne kwoty pieniędzy" traktować? ...
mooops
Referent
Od: 09 maja 2019, 11:53
Zajmuję się: FA

Napisano: 18 lis 2020, 11:47

ja miałam kiedyś podobną sprawę z tym, że wierzycielka oświadczenie podobne złożyła na Policji w związku z wnioskiem z art. 209 § 1 kodeksu karnego i wtedy otrzymała wniosek od prokuratora o ustalenie nienależnie pobranych świadczeń.
Myślę, że bezpiecznej będzie wezwać wierzycielkę do złożenia oświadczenia jakie kwoty otrzymuje i zrobić nienależnie pobrane świadczenia.
U mnie po rozmowie z Kierownikiem Pani zrezygnowała w takiej sytuacji z pobierania świadczeń z fa. :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 19 lis 2020, 23:51

Ewela77 pisze:
18 lis 2020, 11:47
ja miałam kiedyś podobną sprawę z tym, że wierzycielka oświadczenie podobne złożyła na Policji w związku z wnioskiem z art. 209 § 1 kodeksu karnego i wtedy otrzymała wniosek od prokuratora o ustalenie nienależnie pobranych świadczeń.
Myślę, że bezpiecznej będzie wezwać wierzycielkę do złożenia oświadczenia jakie kwoty otrzymuje i zrobić nienależnie pobrane świadczenia.
U mnie po rozmowie z Kierownikiem Pani zrezygnowała w takiej sytuacji z pobierania świadczeń z fa. :)
Oki i wtedy niezależnie pobrane robisz do wysokości otrzymanych alimentów, rozumiem?
U nas w 2018 r. po kontroli RIO zarzuciła, że były egzekwowane kwoty niezależnie pobranych świadczeń do wysokości otrzymanych alimentów, a nie całość wypłaconych świadczeń z fa, więc powiem szczerze jestem trochę zmieszana.
mooops
Referent
Od: 09 maja 2019, 11:53
Zajmuję się: FA

Napisano: 23 lis 2020, 13:34

ja zawsze robiłam do wysokości otrzymanych świadczeń z fa za dany miesiąc, nie miałam kontroli w tym zakresie więc cały czas tak robię :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x