Jak przyznać świadczenia - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 17 lis 2020, 9:30

Wierzyciel złożył wniosek o FA 2.11.2020 bez zaświadczenia od komornika. Wystąpiliśmy o nie z urzędu. Zaświadczenie wpłynęło 16.11.2020 - jest bezskuteczność. Ale jak się okazuje w międzyczasie komornik ściągną z dłuznika należność i przekazał wierzycielowi (za listopad) - gdyż nie miał od nas jeszcze decyzji. Co w takiej sytuacji? Jak przyznać świadczenia? :?
Just_in85
Praktykant
Od: 17 lis 2020, 9:23
Zajmuję się: FA, ST

Napisano: 17 lis 2020, 11:10

tak przyznać, no chyba że tyle przekazał, że egzekucja już nie jest bezskuteczna :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 17 lis 2020, 11:28

Nie jest skuteczna. Nie wiem co zrobić z listopadem - wniosek został złożony a wierzyciel dostał już kasę od komornika. Przyznać i wypłacić i potem nienależnie pobrane???? :roll:
Just_in85
Praktykant

Napisano: 18 lis 2020, 11:52

Just_in85 pisze:
17 lis 2020, 11:28
Nie jest skuteczna. Nie wiem co zrobić z listopadem - wniosek został złożony a wierzyciel dostał już kasę od komornika. Przyznać i wypłacić i potem nienależnie pobrane???? :roll:
Jeżeli egzekucja nadal jest bezskuteczna (pomimo otrzymania świadczeń od dłuznika) to ty wydajesz decyzję od miesiąca złożenia wniosku i wypłacasz. Nienależnie pobranych świadczeń nie będzie bo w chwili otrzymania alimentów przez wierzycielkę nie było przyznanych świadczeń z fa.
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 25 lis 2020, 14:36

Jeżeli egzekucja nadal jest bezskuteczna (pomimo otrzymania świadczeń od dłuznika) to ty wydajesz decyzję od miesiąca złożenia wniosku i wypłacasz. Nienależnie pobranych świadczeń nie będzie bo w chwili otrzymania alimentów przez wierzycielkę nie było przyznanych świadczeń z fa.[/quote]

No dobrze, ale wniosek był złożony. We wrześniu pobrał Fa, w październiku alimenty bo zapomniał złożyć wniosku, w listopadzie złożył wniosek (2.11.2020)ale komornik nie wyrobił się z zaświadczeniem i wypłacił alimenty. To co ja ma mu przyznać FA za listopad i wypłacić? W przyszłym roku komornik wystawi zaświadczenie że przekazał kasę w listopadzie wierzycielowi i wtedy mam się bawić z nienależnymi, bo jak przyznam za listopad to wyjdzie że pobrał i FA i alimenty w jednym miesiącu.
Just_in85
Praktykant

Napisano: 26 lis 2020, 11:59

Just_in85 pisze:
25 lis 2020, 14:36
Jeżeli egzekucja nadal jest bezskuteczna (pomimo otrzymania świadczeń od dłuznika) to ty wydajesz decyzję od miesiąca złożenia wniosku i wypłacasz. Nienależnie pobranych świadczeń nie będzie bo w chwili otrzymania alimentów przez wierzycielkę nie było przyznanych świadczeń z fa.
No dobrze, ale wniosek był złożony. We wrześniu pobrał Fa, w październiku alimenty bo zapomniał złożyć wniosku, w listopadzie złożył wniosek (2.11.2020)ale komornik nie wyrobił się z zaświadczeniem i wypłacił alimenty. To co ja ma mu przyznać FA za listopad i wypłacić? W przyszłym roku komornik wystawi zaświadczenie że przekazał kasę w listopadzie wierzycielowi i wtedy mam się bawić z nienależnymi, bo jak przyznam za listopad to wyjdzie że pobrał i FA i alimenty w jednym miesiącu.
[/quote]
ale zgodnie z przepisami jak nie było przyznanych świadczeń z funduszu to w pierwszej kolejności komornik przekazuje należności wierzycielce, w przyszłym roku jak będziesz robić weryfikację przekazanych świadczeń to sprawdzisz kiedy była wystawiona decyzja o przyznaniu świadczeń z fa i kiedy odebrała tą decyzję wierzycielka. Jeżeli świadczenia od komornika otrzymała przed wydaniem i odebraniem decyzji to nie ma nienależnie pobranych świadczeń
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x