kasia7 pisze:rozpatruje wniosek na szo, wnioskodawca napisał oswiadczenie że opłaca składki w KRUS i na tej podstawie nie ubezpieczam go w ZUS???? Czy mamy Informować wnioskodawców o tych zmianach z ubezpieczeniem czy to nalezy do KRUSu i czy muszą zgłaszać w KRUS że u nas pobierają opiekuńcze????
Czytać Ustawy Wam zakazano ???nina1234 pisze:Mam Panią, która chce zrezygnować ze składki w ZUS i przejść spowrotem do KRUS, czy ktoś ma jakiś gotowy druk wniosku? Pani chce przejść od 1 października (chyba wcześniej nie może). Wiec ją tak wyrejestruję. Tylko co dalej kiedy już otrzymamy decyzje z KRUS. Skąd będziemy znać wysokość składki (i jej zmiany) jak będzie wyglądało jej przelewanie (komu i w jakim terminie?). Mam też osoby, które same płacą KRUS bo świadczenie miały przyznane już dawno i nie musiały rezygnować z pracy w gospodarstwie. Tez chciałyby, żeby im płacić KRUS. W tym wypadku chyba nie możemy.
Mam też "świeże" wsteczne wyłączenie z KRUS na starych zasadach, choć decyzja wydana przez KRUS po 01.10.2015r. Nadpłacę składki społeczne a co ze zdrowotnymi?
Masakra...